Több mint demokrácia

A rendszerváltozás óta minden egyes kormány megítélésében az elsődleges szempont az volt, milyen gazdaságpolitikát folytat.

Varga Domokos Péter

Brüsszel (és a fél világ) aggódik a magyar demokráciáért - szóban és írásban. Sikk lett a világban velünk levelezni, rólunk szólnak a hírek. A világ demokratikus hatalmai árnyaltabban viszonyulnak a kormány tevékenységéhez, mint a magyar választók. Az Európai Unió - amely közösségbe (most még) mi is beletartozunk - kerek perec kijelenti, pénzt akkor kapunk, ha nem sérül a jegybank függetlensége.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a gazdaság kondícióit javítsa, csökkentse az államadósságot, igaz, nem a kampány során oly előszeretettel hangoztatott munkahelyteremtéssel, hanem megszorításokkal, bárhogyan is nevezik. De hogy ennek még sincs sikere, az nemcsak a válság miatt van, hanem azért, mert nem tudják elhitetni a világgal, hogy a demokratikus játékszabályokat betartva kormányoznak. Ahol visszamenőleg törvénykeznek, ahol bizonyos pénzeket einstandol a kormány, ahol csorbítják a jegybank és az Alkotmánybíróság függetlenségét - hogy csak pár példát említsünk -, ott elfogy a (pénz)világ bizalma. És romlik a megítélésünk, vele a forintunk értéke.

A kétharmados forradalmi győzelmét alkotmányozással (is) ünneplő Fidesz-kormánynak be kell látnia: a demokrácia gyakorlása ma gazdasági tényező. Mi meg ha hisszik, ha nem, már érezzük a bőrünkön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!