Balaton - Csak az a biztos, hogy semmi sem biztos

Siófok - A jelenlegi eszközökkel 40-50 év múlva fenntartatlanná válhat a Balaton most megszokott üdülőtó állapota, hangzott el egy pénteki konferencián.

Győrffy Árpád

Közel száz vízügyi szakember és más érdeklődő a tó várható állapotáról tanácskozott. A fórumról a politikusok - országgyűlési képviselők, polgármesterek - távolmaradtak. Igaz, volt, aki más elfoglaltságára hivatkozva kimentette magát. A Balaton Fejlesztési Tanács tagjai közül is csak Nagy Jenőt, a Veszprém megyei közgyűlés delegáltját láttuk az érdeklődők között.

Bevezetőben dr. Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Kft. igazgatója az elmúlt tíz évben tett intézkedésekről beszélt. Mint elmondta sok pozitív hatású lépés történt, de máig hiányoznak a kutatások arról, milyen gazdasági, társadalmi hatásai lennének a vízszint jelentős csökkenésének. A jövőben ezek elvégzését, a monitoring rendszer megerősítését és egy új mederfelmérés készítését tartotta legfontosabb feladatnak.

A tó vízháztartásának változásairól és a várható tendenciákról Varga György, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet (VITUKI) munkatársa beszélt a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársával, Kravinszkaja Gabriellával közösen készített elemzésük alapján. A klímaváltozás miatt bekövetkező hőmérséklet emelkedés és a tóba jutó vízutánpótlás más okok miatt is várható további csökkenése oda vezethet, hogy a 2051-2080 közötti időszakban negatívba fordulhat a tó vízkészletet. Tehát a leeresztendő többlet víz helyett megindulhat a Balaton kiszáradása.



Az idei évről elmondta, hogy április végéig a csapadék sok évi átlagának csak 40 százaléka hullott a tó vízgyűjtő területére. Amennyiben az idei év további részében átlagos időjárás lenne, akkor a szezon végére 70 centiméterre csökkenhet a tó vízszintje. Amennyiben ennél 20 százalékkal kevesebb lenne a csapadék, akkor 10 centiméterrel alacsonyabban alakulna, novemberben 50 centiméteres lehet a tó vízszintje.

A klímaváltozással kapcsolatos várakozásokat modellszámításai alapján megerősítette dr. Nováky Béla klímakutató is, aki öt évvel ezelőtt tagja volt az Al Gore amerikai alelnök Béke Nobel-díjas kutató csoportjának. Ugyanakkor ő is, Varga György is úgy vélte, hogy egyedül az biztos, hogy semmi sem biztos.
Nováky Béla szerint a bizonytalan előrejelzések ellenére is fel kell készülni egy esetleges alacsony vízszint, illetve az azt kísérő problémák kezelésére.



A fórumon dr. Pomogyi Piroska, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa ismertette a balatoni nádasok minőségével kapcsolatos kutatási eredményeit. Mint elmondta, a nádasok területe összességében nem változott, de minőség alapján jelentős átrendeződések zajlottak le. Különösen sok kárt okoztak a növényzetben egyes parti ingatlantulajdonosok és mások a horgászstégek, vitorlás kikötőhelyek szabálytalan kialakításával. Ugyanakkor úgy vélte, hogy rugalmasabb, a helyzethez jobban igazodó jogszabályokkal is meg lehetne előzni az ilyen lépések jelentős részét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!