Enyhült kissé a szigor

Veszprém - A koleszterinszint-csökkentők esetében módosult az április 1-jétől érvényben lévő hatóanyag-alapú vényírás - tájékoztatta szerkesztőségünket a Csolnoky Ferenc megyei kórház anyagcsere- és diabéteszcentrumának vezetője, ma már az orvos javaslatot tehet a konkrét gyógyszerre.

Varga Domokos Péter

Dr. Vándorfi Győző elmondta, az ország gazdasági nehézségei miatt az egészségügyben is financiális problémák vannak, a Széll Kálmán-tervben rögzítetteknek megfelelően a gyógyszerkasszából ki kell vonni 100 milliárd forintot. A szakterületen dolgozó orvosok megértik, hogy a pénz nagyon kevés, a betegek száma pedig nő, hiszen koleszterincsökkentőt is nagyon sok embernek kell szednie. Azonban a betegek egy része egy idő után abbahagyja a gyógyszer szedését, már csak azért is, mivel a koleszterinbetegség nem okoz fájdalmat. Pedig ha azok, akiknek valóban szükségük van a kezelésre, rendszeresen szednék a gyógyszerüket, akkor nagyon sok szív- és érrendszeri betegség - vagy annak a rosszabbodása - megelőzhető lenne.

Van tehát indokoltsága annak, hogy a legolcsóbb szert adják ki, aminek az egyik módja, hogy az orvos hatóanyagot ír fel. Az ebből készített termékek között vannak eredetiek és másoltak. A betegek általában ragaszkodnak az eredeti gyógyszerükhöz, akkor is, ha az többe kerül. De a megegyező hatóanyagok mellett lehetnek mások a vivőanyagok, melyek eltérően hatnak a betegekre. Többek között ez is indokolja az egyéni gyógyszerezést - hangsúlyozta Vándorfi doktor.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága végül engedményt tett, engedélyezték, hogy az orvos a hatóanyag mellé odaírja a javasolt készítmény nevét. Nem biztos, hogy ez lesz a legolcsóbb termék, de tükrözi az orvos álláspontját arról, mi lenne a beteg számára a legelőnyösebb - fogalmazott a diabetológus főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!