2012.05.18. 05:57
Halászlé és borzpor
Pápa - Télen korcsolya és lékhorgászat, tavasszal és nyáron rendezvények, illetve csend és nyugalom várja a Malom-tóhoz látogatókat. Szombaton a hagyományos halászléfesztivált tartották.
A házigazdák fordulatos, programokban gazdag napot állítottak össze. Idén háromféle megmérettetés várt a vendégekre. Minden becsületes halászlé halból készül, így egy reggeli horgászversennyel indult a nap, majd focitorna és főzőverseny biztosította az alapokat. Jaj volt a pontyoknak, kárászoknak, keszegeknek, amuroknak és busáknak. Ezeken kívül számos családi rendezvény gondoskodott a jó hangulatról.
A Tánc-Láncosok színes műsora három oldalról is kibontotta az ifjú tehetségeket, a fiatal anyukák aerobikgyakorlatokkal hozták magukat formába, és szólt a jó ebédhez a nóta is. A délután a Megafon Zenei Egyesületé, a barantásoké volt, és a közelgő vihar ellenére rendőrkutya-bemutatót is terveztek a házigazdák. A terveknek megfelelően bál zárta a gazdag programot.
- Amikor nyolc éve nyitottunk a pápaiak előtt, nem gondoltuk, hogy ekkora sikerünk lesz. Ma úgy látjuk, a városlakók sajátjuknak tekintik ezt a területet, szívesen jönnek hozzánk. Persze élhetnének ezzel még többen is, hiszen a piknikezés a legolcsóbb kikapcsolódási lehetőség. Itt a város szélén csend van, nyugalom, béke és kényelem várja az idelátogatókat. Az embereknek szükségük van a szabadság érzésére, amit itt akár programok nélkül is megtalálhatnának fogalmazott Vargáné Zsuzsa, a házigazda, aki azt is elmondta, úgy látja, évről évre többen jönnek a fesztiválra.
- Ma sok rendezvény van a városban, és ehhez képest rengetegen vannak. Főként családok, ami külön öröm, hiszen mikor, hol tudunk együtt lenni, ha nem a hét végén, szép környezetben? Ez a hely erről szól. Idén már tíz csapat főz, a háromtagú zsűrit pedig a vendégek közül véletlenszerűen választjuk ki. Minden évben becsempésszük a férjem által főzött halászlevet is a többi közé, de azt nem árulhatom el, hogy évente benne van az első kettőben. Számomra mindig a gyermekprogramok a legkedvesebbek. Ma kézműveskedhetnek, ugrálhatnak, pónifogaton utazhatnak, ahányszor csak jólesik. A halászléfesztivál egyébként arra is alkalmas, hogy az emberekben kialakítsuk az egészséges étrend iránti igényt, ennek a hal rendszeres fogyasztása szerves része - mosolygott Zsuzsa.
- A jó halászlé titka a sok és sokféle hal, különösen, ha balatoni - mondja Wéber Zoltán, akit a receptről kérdeztem.
- Paprikát is több fajtát teszünk bele, no meg paradicsomot. A titkos receptet természetesen nem árulom el, de azt igen, hogy nem a megszokott lesz, ma egészen különlegeset főzünk - fogalmazott a társaság "főszakácsa".
Titkos receptek szerint készült a ''mű''
A hadititkokat a Kecskeevők Társasága sem adta közre, de egyet elárultak. - Tavaly mi nyertük a versenyt, akkor "kurvababos" halászlét főztünk. Idén is különlegességgel készültünk: borzos pontyhalászlé kecskeevő módra a neve. A recept titkos része tehát a borzpor - nevet Sándor József, a csapat kapitánya, aki elárulja azt is, hogyan lehet ezt a különleges fűszert készíteni. - Egyszerű: meg kell szárítani a borzot, aztán ledarálni, és máris kész.