Halászlé és borzpor

Pápa - Télen korcsolya és lékhorgászat, tavasszal és nyáron rendezvények, illetve csend és nyugalom várja a Malom-tóhoz látogatókat. Szombaton a hagyományos halászléfesztivált tartották.

Nagy Imre

A házigazdák fordulatos, programokban gazdag napot állítottak össze. Idén háromféle megmérettetés várt a vendégekre. Minden becsületes halászlé halból készül, így egy reggeli horgászversennyel indult a nap, majd focitorna és főzőverseny biztosította az alapokat. Jaj volt a pontyoknak, kárászoknak, keszegeknek, amuroknak és busáknak. Ezeken kívül számos családi rendezvény gondoskodott a jó hangulatról.

A Tánc-Láncosok színes műsora három oldalról is kibontotta az ifjú tehetségeket, a fiatal anyukák aerobikgyakorlatokkal hozták magukat formába, és szólt a jó ebédhez a nóta is. A délután a Megafon Zenei Egyesületé, a barantásoké volt, és a  közelgő vihar ellenére rendőrkutya-bemutatót is terveztek a házigazdák. A terveknek megfelelően bál zárta a gazdag programot.


 
- Amikor nyolc éve nyitottunk a pápaiak előtt, nem gondoltuk, hogy ekkora sikerünk lesz. Ma úgy látjuk, a városlakók sajátjuknak tekintik ezt a területet, szívesen jönnek hozzánk. Persze élhetnének ezzel még többen is, hiszen a piknikezés a legolcsóbb kikapcsolódási lehetőség. Itt a város szélén csend van, nyugalom, béke és kényelem várja az idelátogatókat. Az embereknek szükségük van a szabadság érzésére, amit itt akár programok nélkül is megtalálhatnának   fogalmazott Vargáné Zsuzsa, a házigazda, aki azt is elmondta, úgy látja,   évről évre többen jönnek a fesztiválra.
 
- Ma sok rendezvény van a városban, és ehhez képest rengetegen vannak. Főként családok, ami külön öröm, hiszen mikor, hol tudunk együtt lenni, ha nem a hét végén,  szép környezetben? Ez a hely erről szól. Idén már tíz csapat főz, a háromtagú zsűrit pedig a vendégek közül véletlenszerűen választjuk ki. Minden évben becsempésszük a férjem által főzött halászlevet is a többi közé, de azt nem árulhatom el, hogy évente  benne van az első kettőben.    Számomra mindig a gyermekprogramok a legkedvesebbek. Ma kézműveskedhetnek, ugrálhatnak, pónifogaton utazhatnak, ahányszor csak jólesik. A halászléfesztivál egyébként arra is alkalmas, hogy az emberekben kialakítsuk az egészséges étrend iránti igényt, ennek a hal rendszeres fogyasztása szerves része - mosolygott Zsuzsa.
 
- A jó halászlé titka a sok és sokféle hal, különösen, ha balatoni - mondja Wéber Zoltán, akit a receptről kérdeztem.
 
- Paprikát is több fajtát teszünk bele, no meg paradicsomot. A titkos receptet természetesen nem árulom el, de azt igen, hogy nem a megszokott lesz, ma egészen különlegeset főzünk - fogalmazott a  társaság "főszakácsa".

Titkos receptek szerint készült a ''mű''

A hadititkokat a Kecskeevők Társasága sem adta közre, de egyet elárultak. - Tavaly mi nyertük a versenyt, akkor "kurvababos" halászlét főztünk. Idén is különlegességgel készültünk: borzos pontyhalászlé kecskeevő módra a  neve. A recept titkos része tehát a borzpor - nevet Sándor József, a csapat kapitánya, aki elárulja azt is, hogyan lehet ezt a különleges fűszert készíteni. - Egyszerű: meg kell szárítani a borzot, aztán ledarálni, és máris kész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!