Május 16. - Mi történt ezen a napon?

Május 16. Mózes és Botond névnapja, az év 137. napja a Gergely-naptár szerint.

Napló Online

Mózes bibliai név, jelentése vagy a vízből kihúzott, vagy az egyiptomi fiú szó származéka. Első viselője a zsidó nép legnagyobb prófétája, törvényhozója és a Tízparancsolat átadója volt. Ő vezette ki népét az egyiptomi fogságból. Ábrázolása gyakori a képzőművészetben, a legszebb és legismertebb Michelangelo Mózes szobra.

Botond régi magyar személynév, jelentése: buzogányos harcos. Botond a kalandozások korának egyik nemzetségfője volt, aki buzogányával betörte Bizánc kapuját, és legyőzte görög ellenfelét.

Május 16. Nepomuki Szent János Ünnepe: cseh gyóntatóatya, Csehország patrónusa, a gyónási titok, a haldoklók, a hidak, a hajósok és tutajosok védőszentje. A kihívás napja: minden év május harmadik szerdáján világszerte megrendezik a legnagyobb nemzetközi szabadidősport rendezvényt.

Május 16-án történt: 1877-ben volt a „Seize Mai”, Patrice MacMahon elnök puccskísérlete Franciaországban. 1881-ben Esztergomban megalakult a Magyar Vöröskereszt. 1960-ban Theodore H. Maiman megalkotta az első lézert. 1975-ben az első nőnek, Junko (Yunko) Tabeinek sikerült megmásznia a Mount Everestet. 2001-ben megnyílt az újonnan épített Zalaegerszeg-Muraszombat vasútvonal.

Május 16-án született: 1911-ben Rodolfo (er. Gács Rezső) bűvész, 1925-ben Novák Ilona olimpiai bajnok úszó, 1927-ben Máthé Erzsi magyar színművésznő, a Nemzet Színésze, 1953-ban Pierce Brosnan amerikai színész, 1955-ben Hazel O’Connor angol énekesnő és színésznő, 1964-ben Bérces Edit ultramaratoni futó, világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok, 1966-ban Janet Jackson amerikai popénekesnő, 1969-ben David Boreanaz amerikai színész, 1990-ben Thomas Sangster angol színész.

Május 16-án hunyt el: 1984-ben Andy Kaufman amerikai humorista és színész, akit provokatív fellépései tettek ismertté, 2004-ben Rökk Marika magyar származású amerikai színésznő-táncosnő, operettprimadonna, 2010-ben Ronnie James Dio amerikai heavy metal énekes és szövegíró, 2010-ben Végvári Tamás magyar színész, Jászai Mari-díjas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!