Önkormányzatok összefogása

Jásd - Az új önkormányzati törvény következményeiről és a változtatás lehetőségeiről is tanácskoztak a résztvevő polgármesterek a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) megyei konzultációján.

Szabó Péter Dániel

Aktuális, főként a kisebb önkormányzatokat érintő problémákról esett szó a jásdi polgármesteri hivatalban, ahova dr. Gémesi György MÖSZ-elnök és Nagy Csaba polgármester meghívására huszonkét település vezetői látogattak el szerdán. A festői helyen fekvő község bemutatása után az országos szervezet vezetője vitaindító beszédében hangsúlyozta, nem értenek egyet a 2000 fő alatti kistelepülések hivatalainak megszüntetésével, mivel az számításaik szerint alig egymilliárd forintos megtakarítást hozhat az államnak.

A járási hivatalokkal kapcsolatban Gémesi György megjegyezte, túl gyors a közigazgatási rendszer átalakításának sebessége, ennyi idő alatt nehéz jó munkát végezni. 



- Fontosnak tartjuk azt is, hogy a leendő járási hivatalok vezetőit nem politikai, hanem szakmai alapon válasszák meg, s az adott térségben élő polgármesterek egyetértési jogot kapjanak a vezetők kinevezésekor. Így mi lehetnénk a társadalmi kontroll - tette hozzá az elnök.

A közoktatással kapcsolatban a résztvevők egyetértettek abban: hiába az állami fenntartás, létfontosságúnak tartják, hogy az önkormányzatoknak ráhatásuk legyen a településen működő iskolákra, az intézményvezetők kinevezését illetően pedig legalább egyetértési jogot tartanának szükségesnek. 



- 2014-re fel kell építenünk a magyarországi önkormányzatok érdekvédelmi rendszerét, hiszen a következő ciklusban polgármesterek már nem lehetnek országgyűlési képviselők is egyben. Ezer település együttes véleménye már sokat nyomna a latban, nehezen megkerülhetővé tenné szervezetünket - mondta el Gémesi György, aki a megjelent polgármesterek kérdéseire, felvetéseire is válaszolt a jásdi tanácskozáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!