Római kori kézfogás

Baláca - A megye tizenhárom iskolájának diákjai vetélkedtek a római kori villagazdaságban rendezett, immár hagyománynak számító játékos sportversenyen.

Szabó Péter Dániel

A kötéldobástól kezdve a birkózásig, a súlylökésen és a gerelyhajításon át egészen mini maratoni futásig, s persze a római korban elmaradhatatlan kocsihajtásig tartott a versenyszámok listája a korábbi években nagy sikerrel tartott dobótriatlonok mintájára megrendezett játékos versengésen, amelynek ezúttal is a balácai római kori villagazdaság adott otthont.

 

 

Az első alkalommal két esztendővel ezelőtt, Kézfogás néven megrendezett versengésre idén minden eddiginél többen jelentkeztek, a megye 13 iskolájából érkeztek diákok a villagazdaságba. Pápáról, Várpalotáról, Kislődről, Gyulafirátótról, Veszprémből, Hidegkútról, s természetesen a szomszédos Nemesvámosról is neveztek többségben második-harmadik osztályos nebulók, a kísérő tanárokkal együtt közel háromszázan. Nem véletlen a kézfogás elnevezés sem, hiszen tanulásban akadályozott fiatalok is részt vettek az elmúlt hét végén tartott viadalon, s együtt teljesítették a döntően ügyességi versenyszámokat ép társaikkal. 

 

 

A nyarat idéző napsütéses időben nagy kedvvel vetették bele magukat a gyermekek a versengésbe. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen tizenhárom helyszínen kellett bizonyítaniuk felkészültségüket, így a verseny végeztével mindenkinek jólesett a nemesvámosi önkormányzat felajánlásaként elkészült paprikás krumpli, amelyet jóízűen fogyasztottak el a résztvevők a szépülő villagazdaságban.

 

 

A Laczkó Dezső Megyei Múzeum, a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Veszprém Megyei Sporttanács által pályázati forrásból megrendezett sportos vetélkedőn ugyan tényleg a részvétel volt a legfontosabb, ám a szervezők ettől függetlenül oklevelekkel ismerték el a legjobbak teljesítményét, így egy iskola sem távozott üres kézzel Balácáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!