Fehér Szalag a Balaton kékjében

Balatonfüred - Holnap rajtol el a Fehér Szalag vitorlásverseny mezőnye. Ma délután a Classic Round futamon is résztvevő három klasszikus hajó bemutatóját tartották a füredi kikötőben.

Szabó Zsuzsanna

A Fehér Szalag a nagy testvér Kékszalag vitorlásversenyt néhány héttel megelőző bajnokság, melynek egyedisége, a Classic Round. Ebben a futamban más versenytől eltérően klasszikus hajók megmérettetése zajlik -  közölte Szoják Balázs, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a szombaton reggel rajtoló és – az időjárástól függően - várhatóan kora este véget érő futamról.

- Az esemény európai szinten is kuriózumnak számít, amit a hagyományokhoz híven három-három klasszikus hajó bemutatása előz meg. Idén a Siroccora, a Glóriára és a Talizmánra esett a választás. A bemutató célja, hogy a közönség kicsit közelebb kerüljön ehhez a világhoz, és jobban megismerhesse az ezeken a hajókon előforduló műszaki és technikai csodákat - tette hozzá.

A klasszikus hajók futamát követi a fél órával később rajtoló modernebb hajók versenye. Itt százötven-kétszáz hajó száll majd vízre, míg a Classic Round, azaz a klasszikusok versenyén ötven-hatvan hajóra számítanak.

Utóbbi főszereplői többségében a negyvenes-ötvenes években készített, vagy az eredeti tervek alapján épített hajók, amiket természetesen már mai, korszerű technikával és modern eszközökkel láttak el, illetve újítottak fel. Ezeknek a hajóknak a vonalvezetésük, a kivitelezésük, tehát az egész küllemük már messziről árulkodik arról, hogy ezek klasszikus hajók.

A „seniorok” tehát szombat reggel kilenckor, míg a modernebb vitorlások fél tízkor rajtolnak, hogy - lehetőleg a limitidőn belül – megtegyék a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred távot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!