A vulkánok is várnak rá

Veszprém - Minden a búvárkodással kezdődött még Szegeden. A búvárkodásra azonban két éve nem volt módja, mert a felszerelés a veszprémi szülői házban vár sorsára. Hampel Henrietta azonban egyelőre nem viszi magával új lakóhelyére, Ecuadorba, mert ott sok munka várja az Andokban és még a vulkánok is.

Horváth Éva

Biológia-kémia szakos tanárnak tanult a szegedi egyetemen, s az ottani búvárklubban tanulta a merülés szabályait, tette le a vizsgát. Még egyetemistaként nyert el egy Tempus ösztöndíjat Belgium-ba, s ez indította el a sok országot, sok-sok tapasztalatot magában foglaló pályáján. A brüsszeli szabadegyetem tengerbiológiai tanszékén készítette el szakdolgozatát, ami a folyódelták területéhez kötődött. Miután itthon befejezte az egyetemet, újabb lehetőség nyílt meg előtte.

- A brüsszeli egyetem ajánlott ösztöndíjjal doktori témát, ami nem tetszett. A genti egyetemen viszont olyan témát találtam, ami tetszett, de ott nem volt ösztöndíj. Ezt választottam.

Kérdő tekintetemet látva magyarázza: munkát vállalt egy vegetáriánus étteremben, először csak arra az egy évre, míg nem volt ösztöndíja, de végül négy évig dolgozott ott a tanulás mellett is. Doktoriját a belga, holland árterületek ökoszisztémájának helyreállításáról írta. A belgiumi tanulás, munka azonban a kapcsolatépítésre is jó volt. Kutatói ösztöndíjat nyert az Egyesült Államokba. Spanyolországban egy behurcolt rákfaj elterjedési területét vizsgálta az ár-apályzónában. Jamaicában először a tengeri gerinctelen fajok rendszertanát tanulmányozta, de a kollégák tartóztatták, s akkor a korallok különböző betegségeivel kapcsolatos projekten dolgozott. (De jól jött itt a búvárvizsga!) Angliába egyik professzora hívta kutatni. Belgiumban a Királyi Természettudományi Intézetben dolgozott, majd az Európai Bizottságánál. Összesen tizenegy évet élt Brüsszelben. Ecuadori férje Belgiumban és Spanyolországban tanult, dolgozott.

- Együttlétünk tíz évéből több mint nyolcat ingáztunk. Két eltérő nemzetiségűnek nagyon nehéz közös helyet találni. Magyarország a nyelv és szakterületünk miatt szóba sem jöhetett. Férjem három hónappal előbb utazott haza, én egy éve követtem.

Henniék a dél-amerikai ország harmadik legnagyobb városában, Cuencában élnek, az ottani egyetemen dolgoznak. Férje kutatói munkája mellett a Cuencai Egyetem kutatási osztályvezetője is.

Ecuador a természetet szeretők számára maga a paradicsom, meséli Henni, aki először turistaként járt ott. Az Andok hegycsúcsai, vulkánjai, a csodálatos tengerpart, az Amazonas, a Galapagos-szigetek rengeteg látnivalót rejtenek. Ha viszont ott akar élni valaki, az problémás. A főváros, a kétmillió lakosú Quito például egy hosszú völgyben terül el, aki odaköltözik, annak mindennap órákig tartó utazással kell számolnia. Ezért is választották férje szülővárosát, a 2550 méter magasságban lévő Cuencát.

- Hegyvidéki terület, zárt, konzervatív közösséggel. Nekem, aki az Európai Bizottságban soknemzetiségű kollégákkal dolgoztam, eleinte furcsa volt. De nem szabad bosszankodni. A család, a munkatársak elfogadnak és én is elfogadom az ottani szokásokat. Ecuadorban 23 nemzetiség él egy háromszor akkora országban, mint hazánk. Az Andokban és a tengerparton élők mintha nem is egy ország lakói lennének.

Henninek most - mert a projektje márciusban befejeződik - az állandó állás megszerzése lenne fontos. Rengeteg kutatási téma adódna számára ott, hiszen Ecuadorban mint fejlődő országban a kutatás gyerekcipőben jar. A víz mint természeti kincs Ecuadorban kiemelt jelentőségű. Az Andok hegyei adják az ország vízkészletének a 80 százalékát és innen indul az Amazonas legnagyobb mellékfolyója is, így a vízkörforgás kutatása, a vízi előhelyek faunájának, flórájának, biodiverzitásának feltérképezése és az e tudáson alapuló élőhelyvédelem kiemelt jelentőségű lenne. Azonban sajnos, mint a fejlődő országokban általában, nem az élőhelyek megvédése az elsődleges, hanem az, hogyan tudnák például a folyók vízkészletét maximálisan hasznosítani a mezőgazdaság és városi lakosság számára - magyarázza, majd azokról a reformokról mesél, amelyeket új törvények és az egyetemi törekvések indítottak el az országban. 

Ő közben is ápolja kapcsolatait, legutóbb éppen az Egyesült Államokba adott be pályázatot, kidolgozva a projektet, s megjelölve három egyetemet, ahol ezen dolgozna. Tartja a kapcsolatot más országokban dolgozó kollégáival is, ez a tudományos kutató számára természetes, hogy saját érdeklődését, igényét kielégítse. Az internet ma ebben óriási segítséget jelent. Mosolyogva meséli: amikor először Belgiumban volt, hetente négyoldalas leveleket körmölt szüleinek. Mára ezt a Skype pótolja.

Henni a jövő héten elindul vissza férjéhez. Három napot Brüsszelben tölt, majd jön a hosszú út Ecuadorba. Várja a munka, s a Chimborazo vulkán, ahova a természetjáró klubjuk kirándulást tervez és ahova reméli, hamarosan ő is felkészülve nekivághat.

 

Hampel Henrietta anyanyelvén kívül angolul, spanyolul, hollandul és franciául beszél. Egyetemi tanulmányai mellett rendelkezik tanúsított merülési képesítéssel, kishajó-kezelési szakértelemmel és nemzetközi vezetői engedéllyel. Publikációinak és előadásainak felsorolása négy oldalt tesz ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!