Feljelentették Magyar Györgyöt

Siófok, Budapest - Egy siófoki ügyvéd feljelentette a Budapesti Ügyvédi Kamaránál dr. Magyar Györgyöt. Dr. Léhmann György siófoki ügyvéd szerkesztőségünkbe is eljuttatta a feljelentésének szövegét.

Mátételki András

Alapvetően azt kifogásolta, hogy Magyar Györgynek - az iszapkárosultak nagyobb része jogi képviselőjének -  interneten olvasható megbízási szerződése véleménye szerint törvénybe ütköző. Az utolsó mondatra hivatkozik: "Jelen szerződés bármely jogcímen (tévedés, megtévesztés, feltűnő értékaránytalanság) történő utólagos megtámadásának jogáról ezennel lemondok."

- Ez a kikötés azért törvénysértő, mert a szerződésmegtámadás lehetőségének kizárását nem lehet szerződésbe foglalni a Polgári törvénykönyv 236. paragrafusának 4. bekezdése alapján - magyarázza Léhmann György. 

- Véleményem szerint Magyar György célja az lehetett, hogy az ügyfélben fel se merüljön, hogy ettől a szerződéstől a későbbiekben megszabaduljon. Aki kiszáll a perből, annak visszamenőlegesen - a szerződés szerint - 50 ezer forint plusz áfát kell majd fizetnie óránként. Ez jó erkölcsbe ütközik, mert ez az összeg a havi minimál nyugdíjat messze meghaladja. Ez az ország közerkölcse szerint tisztességtelen.

A Magyar-féle megállapodásban kikötött 13 százalékos sikerdíjról a következőt mondta a siófoki jogász:

- Mivel megbízási szerződésről van szó, s az ügyvéd soha nem meghatározott eredményt ígér, csupán a tevékenység elvégzését, ezért, álláspontom szerint, a sikerdíj is törvénybe ütközik. Az ügyvédi kamarához írt levelemben többek között az etikai szabályaink 6/4-es pontjára is hivatkozom: "Az ügyvéd nem fogadhat el olyan megbízást, amelynek teljesítése jogszabály megsértésével jár, vagy közerkölcsbe ütközik." Feljelentésemben kértem, hogy rendeljen el a kamara eljárást Magyar úrral szemben, továbbá munkájának gyakorlását függesszék fel.

Megkerestük Magyar Györgyöt. -  Nekem eszembe sem jutna más ügyvéd és ügyfelei belső jogviszonyával foglalkozni, nehogy azt mondják rám, hogy irigy vagyok. A kamaránál sem szoktam kollégákat feljelenteni, nehogy a hamis vád vétségét kövessem el - válaszolta az ügyvéd, majd Léhmann úr tevékenységére utalva hozzátette: - És megbízás nélkül sem szerkesztek 23 milliárd forintos kártérítési kereseteket az állam nevében, nehogy kinevessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!