Dabronc

2016.09.04. 14:30

Műemlékvédelem és felújítások

Dabronc - Virágos, gondozott településen élhet a település ötszáz lakosa. A közterületeket közfoglalkoztatottak gondozzák, de az ingatlantulajdonosok is rendben tartják a portájukat.

Tisler Anna

A képviselő-testület tagjai a tiszta és rendezett közterületeken kívül a műemlékvédelmet is fontosnak tartják.

Simon Lajos polgármestertől megtudtuk, hogy az 1927-ben felszentelt templom tornyát fel szeretnék újítani, az ablakokat kicserélni és a fűtést korszerűsíteni pályázati támogatással. Tervezik a temetői ravatalozó felújítását is. Dabronc lakosainak jelentős része római katolikus, Papp Sándor István atya minden vasárnap tart misét.

A templom felújítását is tervezi a község képviselő-testülete Fotó: Tisler Anna

A Fekete István Általános Iskola felső tagozata a településen működik, az alsósok a szomszédos Gógánfán tanulnak. Az iskola kilenc településről fogad tanulókat.

A község közigazgatási területéhez tartozik Ötvös, ahol közel félszázan élnek. A falu nagy része műemlék, a Forster intézet kezelésébe tartozik. A templomát Dorfmeister-freskó díszíti. A Szegedy család egykori kastélyában sokáig bérlakások voltak, mára a bérlőket kiköltöztették. A tulajdonos magyar állam funkciót szeretne találni a műemlék épületeknek.

Címkék#Dabronc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!