Devecser

2013.02.17. 07:04

Csepp a tengerből

Ifj. Vasuta Gábor természetfotós kiállítása Devecser és környéke természeti csodáit, ritka madarait mutatja be.

Tóth B. Zsuzsa

A Természeti értékeink Devecserben és környékén című tárlat pénteken nyílt a Rotary házban, ahol Lenner András, a településfejlesztési bizottság elnöke köszöntőjét követően dr. Kaufmann Gábor, a Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala vezetője méltatta a fotóst. Akit nem igazán kellett bemutatni, hiszen többször állította már ki képeit a városban és környékén, sőt, előadásokat is tart minden korosztálynak természeti kincseinkről.

Írásait szintén láthatjuk szinte nap mint nap az interneten és folyóiratokban, többek közt a Napló hasábjain.

- Devecser környékéről kevesen tudják, hogy hazánk egyik legszebb, legváltozatosabb, legértintetlenebb területe. Elég, ha csak a Széki-erdőt említem, vagy a devecseri kastély parkját, a Somlót, sőt, saját kertünkben is találkozhatunk a természet csodáival. Mind körülöttünk vannak, csak észre kell venni azokat. Gábor most elhozta őket. Képei nem csak ábrázolnak, azokon a témák életre kelnek, hiszen a való természet megragadott pillanatai.

A zsákmányát fogyasztó sólyom képét profi vadászok és madarászok is irigykedő csodálattal nézik. Ilyen képet csak az tud készíteni, aki a természetben él, a hajnalok és esték réteken és erdőkben érik, ismeri azok rezdüléseit és a tapasztalt csodákat képes megörökíteni. Válogatás ez a kiállítás, csepp a tengerből. Minden fotóban rengeteg munka, fáradtság, ráfordított idő, és kitartás, tudás és néha szerencse összegződik - mondta dr. Kaufmann Gábor.

Felhívta a figyelmet továbbá két dologra, Gábor pozitív, mindig a szépséget és az értéket a teremtő erőt bemutató szemléletére, valamint a passzív beletörődést elutasító, megmutató, ismeretet és szemléletet terjesztő alkotó tevékenységére.

Ifj. Vasuta Gábor pedig a tőle megszokott közvetlen stílusban tartott alkalmi tárlatvezetést az érdeklődőknek. Szólt a képek készítésének körülményeiről, bemutatta az azokon látható ritka szép állatokat és a növények lelőhelyeit. Láthattuk az azúrkék hátú jégmadarat, a macskabaglyot, a hajnali harmatot őrző pókhálót, vándorsólymot, halászsast, a környéken költő rétisast.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!