Devecser

2013.02.28. 10:53

Ismerik városukat - Helytörténetből vetélkedtek devecseri fiatalok

Devecser - Érdekes verseny keretében bizonyították be a helyi iskola diákjai, hogy otthonosan mozognak a helytörténet terén is.

Tóth B. Zsuzsa

A Gárdonyi Géza iskola ugyanis helytörténeti vetélkedőt szervezett a tanulóknak a könyvtárban, hogy jobban megismerjék városukat és annak múltját. A megmérettetés utolsó fordulóján már győztest hirdettek, a 8. b. osztály tanulói, a Hősök csapatának tagjai büszkén vehették át az értékes ajándékokat. Mindegyikük egy harmincezer forint értékű táblagépet kapott, de a többi csapat is értékes számítástechnikai eszközökkel térhetett haza.

A devecseri iskolások városuk történetéből vizsgáztak a vetélkedő záró, harmadik fordulóján pénteken a könyvtárban (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A 6. a osztáyosok Janicsár csapata mögött a harmadik helyet a 7. b. osztályosok Szemfelszedői szerezték meg, a negyedikek pedig a 8. a. osztályos Szemtanúk lettek. Az ajándékot és a verseny költségeit egy, a belváros felújítását célzó pályázati támogatás fedezte. A versenyen kezdettől a felső tagozatos osztályok csoportjai indultak. Már az első két fordulón alaposan próbára tették tudásukat a különleges kérdések, feladatok. A harmadik fordulóra érkezett négy csapat tagjai két-két segítő felnőtt családtagot is bevonhattak a munkába. Ezúttal is próbára tették a szervezők és a változatos feladatok a tudásukat, kreativitásukat, beszéd- és rajzkészségüket, könyvtárhasználatbeli tudásukat, de a szerencse szintén szerepet kapott.

Nem ártott érteni az aktivity szabályaihoz, új címert kellett tervezniük a városnak, és híres devecseriekről kellett megemlékezniük. Tippeltek arra, hogy milyen hosszú a város leghosszabb utcája, mekkora a legnagyobb házszám, és képdarabokból rakták ki a nevezetes épületek mását. Egy feladat Gárdonyi Gézára, egy másik a vetélkedőnek otthont adó könyvtárra épült, valamint nem ártott tisztában lenni a város nevezetességeivel, történetével egészen napjainkig bezárólag, de főként annak középkori életével. Némi nehézséget okoztak a szóbeli feladatok, a Gárdonyival kapcsolatos történet négy szereplős továbbadása. A diákoknak tetszett a képes, játékos feladatok sora, élvezték a villámkérdéseket. Szóbeli kifejezőkészségükön ugyan van még mit javítani, de bizonyára azt szolgálta a verseny maga is. A versenyt Firczi Irma tanárnő vezette, de a lebonyolításban sokat segítettek a könyvtár és a művelődési ház dolgozói is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!