Devecser

2014.07.15. 09:00

Facsonkítást rendeltek el

Kisberzseny – Bíróság kötelezte Bugsch Pétert arra, hogy vágja le a kerítésén átnyúló faágakat. A munkálatokat kedden reggel kezdte el.

Penk Tímea

Két éve zajlik a vita Bugsch Péter és a kisberzsenyi önkormányzat között, mert faágak nyúlnak át a község focipályájára, amelyeket a tulajdonos nem akart levágni. Ferenczy Lajos polgármester szerint minden embernek kötelessége, hogy a szomszédba átnyúló ágakat levágja, ezt egyébként Bugsch Péter maga is megkövetelte a másik szomszédjától.– Az önkormányzat először megkérte, aztán felszólította Bugsch Pétert az Európa parkba átnyúló ágak levágására, mert azok akadályozzák a focipálya labdafogó hálójának a felszerelését. Mivel intézkedés nem történt, kénytelenek voltunk a bírósághoz fordulni birtokháborítás miatt – nyilatkozta a polgármester.

Bugsch Péter és barátja vágja az önkormányzat területére átnyúló faágakat (Fotó: Penk Tímea)

A polgármester hozzátette: nem kellett volna megvárni, hogy idáig fajuljon a helyzet. Akkor kellett volna levágni az ágakat, amikor még csak kis hajtások voltak, nem kellett volna megvárni, hogy kárt okozzanak a szomszédnak.

Bugsch Péter kifogása egyrészt arra irányult, hogy szerinte a parknak nincs is megfelelő engedélye, másrészt nem helyénvaló megcsonkítani a fákat.



– Nem természetvédő módon tervezték a focipályát, hiszen a területet fák ölelik körbe, amelyek nyilván nőnek. Mi, átlagemberek, fákat és növényeket ültetünk, ők meg levágatják velünk. Rengeteg atrocitás ért azzal, hogy itt fociznak, átrúgják a labdát, átmásznak a kertembe, és amikor elzavarom őket, káromkodnak velem. A fóliasátramat is megrongálták, ami jelentős anyagi kárt okozott, de a tettesek ismeretlenek maradtak – számolt be Bugsch Péter, aki egyébként tagja a kisberzsenyi önkormányzatnak.

Az Ajkai Járásbíróság februárban kötelezte arra Bugsch Pétert, hogy az ingatlanokat elválasztó kerítés vonalában vágja le az átnyúló fa- és bokorágakat. Az ítélet ellen nem fellebbezett az alperes, mert annak nem látta értelmét. Mivel 68 éves és porckorongsérve van, az anyagi lehetőségei is szűkösek, a jegyző és a kormányhivatal segítségét is kérte az ágak levágásához, de méltányossági kérelmeit elutasították. Végül egy barátja segítségével állt neki levágni az ágakat, ami többnapos munkát jelent.– Nem a bíróság döntését kívánom felülbírálni, hanem azt szeretném nyilvánosságra hozni, hogy milyen természetkárosítás zajlik itt, ebben az ékszerdoboznak nevezett szép faluban. Nem szeretnék ebből több problémát és költséget csinálni, már így is jelentős összeget kifizettem – nyilatkozta Bugsch Péter, akinek teljes fát ugyan nem kell kivágni, de szerinte ha megcsonkítja a diófája egyharmadát, azzal veszélyezteti a fa életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!