Devecser

2014.08.15. 14:29

Rövid vihar, hatalmas pusztítás Kisberzsenyben

A községben még nagyobb pusztítás történt, mint a környező településeken - állapította meg Ferenczy Lajos polgármester a viharkárokról szóló hírekkel szembesülve.

Penk Tímea

Akkora robajjal jött a szerdai vihar, mintha valami égett volna – emlékszik vissza Ferenczy Lajos. Körülbelül negyed óra, vagy még kevesebb idő alatt lezajlott az égzengés, de ekkora pusztítás még nem történt a faluban. Mindenhol cserép és kidőlt faágak hevertek. Gyakorlatilag nincs olyan lakóingatlan, amelyben valamilyen kár ne keletkezett  volna. Járhatatlan utak, kidőlt kerítés, összedőlt melléképület, megközelíthetetlen temető, szétdőlt síremlékek és totálkáros autó a következménye a váratlan csapásnak.

Vas Sándor és neje négy  kiskorú gyermeket nevel, a nagyobbik lány a Lovassy gimnázium tanulója. Az asszony sírva fakadt, amikor meglátta, hogy a család egyetlen autójára rádőlt a tölgyfa. Se újat venni nem tudnak, se megjavíttatni nem lehet. A házukban is kár keletkezett, cserepeket sodort le a szél.

A község lakói szívesen fogadnak bármilyen segítséget a helyreállítási munkálatokban. Nem pénzt - hangsúlyozzák, hanem segítséget. Sok idős ember él a településen, akik önerőből nem tudják rendbe hozni a természet pusztítását. Biztosítása sincs sok embernek.

A termény egy része is kárba veszett, kukoricatáblák pusztultak el.

A kárelhárításon még pénteken is dolgoztak a katasztrófavédelem munkatársai. Ajkáról érkezett tűzoltóautó a községbe, amellyel elsősorban az emberek biztonságát veszélyeztető faágakat távolítják el, villanyvezetékeket és utakat tesznek szabaddá.

Kisberzseny polgármestere a Naplónak elmondta, hogy öt közmunkás is dolgozik a településen, akik a közösség megelégedésére végzik munkájukat. A kidőlt, illetve levágott faágakat akár szociális faként is hasznosítani tudják, a rászorulóknak adják tüzelőanyagként. Korábban ezt csak állami támogatással tudták megszervezni. Először az utakat tisztítják meg, hogy azok járhatóvá váljanak. Egy devecseri vállalkozó cserepet biztosított a kisberzsenyi polgármesteri hivatalnak. Ferenczy Lajos szerint még jövő héten is biztosan eltartanak a viharkár miatti munkálatok, amelyben mindenki ott segít, ahol tud.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!