Rekordszámú versenyző

2021.11.28. 06:00

Sikeres a 2021-es e-Hód informatikai verseny

Minden eddiginél több versenyző, 305 iskola 33 ezer 467 diákja mérette meg magát Magyarország legnagyobb informatikai versenyén, az informatikai gondolkodáshoz kedvet csináló e-Hódon.

A Neumann Társaság Közoktatási Szakosztálya és az ELTE IK rendezésében lezajlott megmérettetésbe a hazai diákokon kívül határon túli magyar területeken élő gyerekek is bekapcsolódhattak.

A szervezők idén a tizenegyedik alkalommal hirdették meg az e-Hód versenyt, a BEBRAS (nemzetközi informatikai és számítógép-készség-verseny) nemzetközi versenymozgalom részeként. Tíz évvel ezelőtt, 2011-ben mindössze mintegy kétezer diák vett részt a versenyen, 2018 óta azonban már folyamatosan húszezer fölött van a versenyzők száma.

„Idén 30 ezer diák részvételére számítottunk, de ennél háromezerrel több diák vett részt a versenyen, ami felülmúlta várakozásainkat. 

Nagyon fontosnak tartom az e-Hódot, azaz a HÓDítsd meg a biteket mozgalmat, mert megmutatja az informatika területének sokszínűségét, felkelti az érdeklődést az IT iránt, színes, érdekes, az informatikai gondolkodást segítő feladatokkal. Ha ezt a gondolkodásmódot elültetjük a társadalomban, a jövő nemzedékben, az ország a digitális kompetenciák területén is jobban fog teljesíteni” – mondta el az e-Hód kapcsán dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

Az online zajló, 45 perces időtartamú, feleletválasztós feladatok megoldásából álló versenybe öt korcsoportban kapcsolódhattak be az érdeklődő diákok a 4. osztályos „kishódoktól” a 11-12. osztályos „seniorokig”. A részvételre  több mint egy héten át, tanórai keretek között volt lehetősége a diákoknak.

Az életkori csoportok közül a 7-8. osztályos és 9-10. osztályos tanulók körében volt a legnépszerűbb idén az e-Hód. Az ebbe a korcsoportba tartozó „kadétok” közül a több mint 8000 indulóból közel ötvenen végeztek az első helyen, elért pontszámaik alapján.

„Tavaly a járványhelyzetre tekintettel lehetővé tettük, hogy otthonról is bekapcsolódjanak az e-Hódba a résztvevők. Idén jellemzően ismét tanteremből, iskolából vettek részt a diákok – és ez egy jó élmény, kapcsolódás, a tanórához adható többlet az informatikatanárok számára is. Természetesen gondoskodtunk róla, hogy a beteg vagy karanténba került diákok se maradjanak ki, számukra lehetővé tettük az otthonról való versenyzést” – mondta Pluhár Zsuzsa, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, az ELTE IK kutatója és a verseny főszervezője.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!