Meglepő választás

2021.12.07. 07:10

Egykori börtönt alakítana művészeti központtá Banksy

A világszerte ismert művész 12,6 millió fontos, vagyis 5,4 milliárd forintos ajánlatot tett a börtönre, ezzel túlszárnyalta a korábbi ajánlatokat.

Egyik több millió fontot érő sablonja eladásának bevételéből Banksy művészeti központtá alakítana egy üresen álló egykori börtönt a Londontól 55 kilométerre nyugatra lévő Readingben. Az intézményben raboskodott Oscar Wilde is.

A Sunday Times című lap közlése szerint az anonimitását őrző, világszerte ismert művész 12,6 millió fontos, vagyis 5,4 milliárd forintos ajánlatot tett a börtönre, ezzel túlszárnyalta a readingi városi tanács korábbi ajánlatát.

Az értékesíteni kívánt sablon segítségével készítette el Banksy még márciusban a Create Escape című alkotását a börtön külső falára. A graffiti egy menekülő börtönlakót ábrázol, aki összekötött lepedők és egy írógép segítségével szökik meg éppen az intézményből.

A kép Oscar Wilde-ra utal, aki 1895 és 1897 között töltötte itt börtönbüntetését.

Nem igazán érdeklődtem Reading iránt egészen addig, amíg egy vonatpótló buszon utazva el nem haladtam a börtön mellett. Nagyon ritkán találni egy város közepén egy ilyen megszakítás nélküli, 500 méter hosszú festett falfelületet. Át is másztam az utastársamon, hogy jobban megnézhessem – mondta Banksy.

Reading városi tanácsa támogatja Banksy ajánlatát.

A bizottság egyik ajánlatát korábban elutasították, a 2013 óta kihasználatlanul álló épületet egy ingatlanvállalkozásnak akarták eladni, de ebből sem lett semmi. Az igazságügyi minisztérium ugyanakkor szkeptikusan reagált Banksy ajánlatára, kijelentették, hogy az ajánlattételi időszak lejárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!