Életmód

2013.03.20. 14:15

Ápoljuk lábunkat!

Télen hajlamosak vagyunk elhanyagolni csizmába bújtatott lábainkat, most pedig, amikor itt a jó idő, pótolni kell az elmaradt feladatot.

Tóth B. Zsuzsa

Frang Anita pedikűrös azt tanácsolja, hogy a sarok megvastagodott bőrét mindenképpen távolítsuk el. Sokat segíthet ebben a szakember, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a bőrkeményedésekre szintén ügyeljünk. Akárcsak a haránt boltozatra, amelynek esetleges süllyedésével a lábujjaink alatt fájdalmas bőrkeményedések alakulhatnak ki.

Frang Anita pedikűrös azt ajánlja, hogy a jó idő előtt tegyük rendbe lábainkat, körmeinket (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A zárt, vagy hegyes orrú cipő télen nyomja a körmöket, lábújjakat. A körmök benőhetnek, tyúkszem alakulhat ki a nyomás hatására. Amennyiben fájdalmat érzünk, minél előbb forduljunk szakemberhez. Az elváltozások gyulladáshoz vezethetnek, abban az esetben pedig még fájdalmasabb rendbe hozni a sérült területet. A pedikürös lereszeli az elhalt, elszarusodott bőrt, bőrkeményedést. A láb felfrissül, a közérzet javul. Annál is inkább, hiszen a talp problémái kihatnak a lábszár csontokra, térdekre, sőt, a gerincre is. Nem szabad tehát elhanyagolnunk a lábunkat, ha szükséges, hordjunk talpbetétet!

Az ápolás otthon tápláló olajakkal ajánlott, zsírosabb krémeket használjunk, a szakember munkájának eredményességét így a rendszeres ápolással őrizhetjük meg sokáig. Lábáztatás után reszeljük le a bőrkeményedéseket, a körmöket kis lekerekítéssel vágjuk le a benövés elkerülése érdekében. Körmünket gyógynövényes olajjal ápoljuk, esetleges gombásodás esetén pedig forduljunk orvoshoz, használjunk speciális körömlakkot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!