Életmód

2013.07.22. 05:45

Finom, gyógyító mozdulatok

Napjainkban szinte mindenki szenved valamilyen mozgásszervi betegségben. A bajok kezelésére előbb-utóbb keresünk egy jó masszőrt.

G. Takács Mária

Szerencsére lehet válogatni a különböző technikákkal dolgozó szakemberekből, de nem mindegy, hogy az ember kinek a kezébe adja magát. Réthy Ottó veszprémi masszőr több mint húsz éve végezte el Budapesten a szaktanfolyamot. A képzésen az anatómiai tudnivalót az orvostudományi egyetem neves professzorai kérték számon, a megfelelő mozdulatok elsajátítását tapasztalt oktatóktól tanulta.

Miközben óvatosan kászálódom fel az ágyra, röviden elmesélem neki nyaki gerincműtétem történetét, amihez járul egy deréktáji sérv. A fémmel fixált gerinc a lumbális porckorongkiboltosulással kihívást jelent a masszőröknek. Réthy Ottón az ijedtség nyomát sem látom.

Korlátozott mozgást engedő nyakam miatt nehezen veszem fel a megfelelő testhelyzetet, de miután kitámasztottuk hasonfekvésben a nyakamat, a krémezést követően elindulnak az ujjai a gerincoszlopom két oldalán. Többször figyelmeztetnie kell, mert a nyaki rész védelmében ösztönösen összerántott izmaimat szinte képtelen vagyok ellazítani.

Közben a masszázs élettani, gyógyító hatásáról beszél. A mozgásszegény életmód mellett annak is szüksége van egy alapos, rendszeres masszírozásra, aki még nem került az idegsebész kése alá. Szakszerű ismertetőt tart a masszázs vérkeringést élénkítő, izomlazító hatásáról megtudom, hogy rendszeres alkalmazásával nem csak megelőzhető a legtöbb mozgásszervi, ízületi betegség. Legtöbben végtagfájdalmakkal keresik fel, ami többségében gerincbetegségre, porckorongsérvre vezethető vissza.

– A gerincoszlop rugalmasságát biztosító, csigolyák között elhelyezkedő, ovális alakú porckorongok egyenként külön szervként viselkednek. Vérellátásuk nincs, a tápanyagokat, a rugalmasságot biztosító folyadékot a környező szövetekből szivacsként szívják magukba. Szivacshoz hasonlítható tulajdonságuk terhelés hatására is megmutatkozik.

Amikor egy 180 centiméter magas súlyemelő 100 kilót a feje fölé emel, azonnal több centimétert veszít a testmagasságából annak következtében, hogy a terhelés hatására a merev csigolyatestek között lévő rugalmas porckorongok összenyomódnak. Tartós túlzott terhelésnél a „párnácskák” kiboltosodnak, és nyomják a csigolyákból kilépő idegeket, ami éles fájdalmat, zsibbadást okoz a végtagokban. Amikor már nem képesek a terhelés megszűnése után visszanyerni eredeti formájukat, gerincsérvről beszélünk. Ez esetben gyakran azonnali műtétet javasolnak, de szerintem legtöbbször érdemes felvállalni még egy esélyt! – állítja.

Megtudom, hogy speciális mozgással, masszázzsal sokszor elkerülhető a műtét. Persze ehhez időre és türelemre van szükség, de tapasztalata szerint megéri végigcsinálni. A porckorong műtéti eltávolítása után ugyanis összeporcosodnak a csigolyatestek, merevvé válik az adott szakasz, a gerincoszlop rugalmassága érdekében a szomszédos porckorongok kapnak nagyobb terhelést, így egy idő után legtöbb esetben új sérvek alakulnak ki.

Miközben a szakmai tájékoztatást hallgatom, a szakavatott kezek hatására kezdem olvasztott vajnak érezni korábban görcsös, fájó tagjaimat. Lassan ellazulnak az izmaim, időnként a rémes csomókra, lerakódásokra, gyulladásra találva egy ajjaj megjegyzéssel kommentálja az állapotomat. Mindenesetre a másfél órás kezelés végén a görcsös, a merev hátamat, nyakamat, végtagjaimat a nyújtógyakorlat során olyan mutatványra bírja, amit a kezelés elején el sem is hittem volna


Gyerekkorban alapozzuk meg

Legtöbben kisgyermek korban alapozzuk meg a mozgásszervi betegséget a túlsúlyos iskolatáska cipelésével, sport nélküli életmóddal – vagy éppen az élsportok okozta túlterheléssel. Felnőttként pedig folyamatosan ráteszünk egy lapáttal a napi nyolc-tíz órás ülő- vagy állómunka következtében. Így aztán a mozgáshiány miatt kialakulnak az izomkötöttségek, a komolyabb gerinc- és ízületi betegségek.

Címkék#masszázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!