Életmód

2014.05.19. 16:30

Kényeztetés friss termékkel

Veszprém - A múlt hétvégén hatvankét ország hatszázhatvannégy városában tartották meg a Food Revolution Day-t.

Varga Ibolya

A Food Revolution Day mozgalmat a világ több országában népszerű szakács, Jamie Oliver alapítványa hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja az emberek és iskolák figyelmét arra, hogy a feldolgozott, cukros ételek mennyire károsak. Elhízást, cukorbetegséget, depressziót okoznak, melyek súlyos gondok eredői a mai társadalmakban. A mozgalom hívei arra ösztönzik az embereket, főleg a fiatalokat, hogy mesterséges gyorsételek és finomított élelmiszerek helyett válasszák inkább a sokkal egészségesebb és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket, élelmiszereket.

A veszprémi programot a megyei egészségfejlesztési iroda szervezte meg az Egyetem Étteremben, mely az egészséges táplálkozási szokások meghonosításában élen járó Bakony Gaszt Zrt. egyik üzlete. Az elsősorban gyermekek étkeztetésével foglalkozó társaság az óvodásoktól az egyetemistákig mindenkit, s velük a pedagógusokat és a felsőoktatásban dolgozó oktatókat is meg akarja nyerni a korszerű táplálkozásnak. Az étterem földszinti részén mutatták be a bioélelmiszereket és a friss zöldségeket, gyümölcsöket, zöldfűszereket. Ezek Ware Borbála, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnökének gazdaságából kerültek ki. Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy a fűszernövények gyógynövények is, segítenek megőrizni az egészségünket, de ha nagyobb mennyiségben, vagy teaként akarjuk fogyasztani őket, akkor nem árt tisztában lennünk a hatásaikkal. A Sátormapusztán kialakított családi biogazdaságban állatokat is nevelnek rideg tartással és amióta erre a törvény lehetőséget nyújt, friss hússal is ellátják a törzsvevőiket.

Az egészségnapon azt javasolták a látogatóknak, hogy naponta fogyasszanak friss és lehetőleg nyers, semmiképpen sem cukrozott zöldségeket és gyümölcsöket. Lehetőleg napont ötször étkezzenek. Mindig frissen főzött ételeket egyenek. Ismerjék meg és élvezzék az ételek természetes ízét. Javasolják, hogy tiszta vízzel csillapítsák a szomjúságukat, ami Veszprémben nem gond, hiszen a vezetékes víz is nagyon jó minőségű. Azt szorgalmazzák továbbá, hogy lehetőleg hazai eredetű élelmiszereket fogyasszanak, mert ezeket nem kell éretlenül leszedni, hogy kibírják a szállítást. Ez a helyi embereknek ad munkát, megélhetést. Nem kell túlvegyszerezni őket, hogy jobban elálljanak és nem hurcolunk be velük kórokozókat, kártevőket.

A feldolgozott ételek között láttunk lekvárokat, szörpöket, hidegen sajtolt olajokat, süteményeket, melyekhez teljes kiőrlésű lisztet, természetes édesítőszert, azaz mézet használtak. Népszerűsítették a kölest is, mely az utóbbi évtizedekben kikerült az étrendünkből, pedig nagyon jól hat az egészségünkre és a lisztérzékenységben szenvedők is megehetik.

Néhány receptet is elhoztunk, melyek egészségesek és gyorsan el is készülnek. A magyar konyhára sajnos jellemző, hogy túlfőzzük az ételeket, az ilyen programok arra is jók, hogy az általános hibáinkra is felhívják a figyelmünket. A petrezselymes turmix hozzávalói négy személyre: 1 csokor petrezselyemlevél, 4 csésze víz, 4 teáskanál méz, 1 citrom. Elkészítés: az alaposan megmosott petrezselyemcsokorról a leveleket letépjük és vízzel, kevés mézzel. a citrom kifacsart levével ízesítve összeturmixoljuk. Leszűrjük, citromkarikákkal díszítve kínáljuk.

Paradicsom bazsalikommal hozzávalói négy személyre: 30 dkg érett paradicsom, 1 dl olívaolaj, 1 csokor friss bazsalikom, fokhagyma, őrölt bors, só ízlés szerint. Elkészítés: megmossuk a hozzávalókat, apró darabokra vágjuk a paradicsomot és a bazsalikom levelét. Ráöntjük az olívaolajat, ízesítjük az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal. Pirított kenyérrel kínáljuk.

Sokan szeretik az ízesített joghurtokat, melyek sok cukrot tartalmaznak, jobb a natúr joghurt friss gyümölccsel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!