Életmód

2015.02.01. 14:38

Heti tipp - Kell a sok vitamin

Címkék#vitamin

Bármennyire is szeretnénk, még odébb van a tavasz. Oda kell figyelnünk egészségünkre februárban is.

A téli időszakban fontos figyelnünk immunrendszerünkre. Kun Gyu- la gyógynövénytermesztő ajánlja, hogy rendszeresen fogyasszunk nyers bio- zöldséget és gyümölcsöt, teljes őrlésű gabonát. Különösen fontos ez, hiszen a mai életformánk mellett ilyenkorra már a szervezetünk folyamatos C-, D-, A- és B-vitamin-ellátását az átlagos zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk egyre kevésbé pótolja.

Együnk sok almát, aszalt szilvát, csipkebogyót, savanyú káposztát, céklát, brokkolit. A védekezőképességünkért hagymákat, tormát, feketeretket, a hiányt pedig pótoljuk vitamin- és gyógynövénykészítményekkel. Igyunk váltogatva a gyümölcs-, zöldség-, búzafűleveket, gyógyteákat. Hasznos ilyenkor az áfonya-, gránátalma-, homoktövis-, cékla-, sárgarépa-, fagyasztott búzafűlé, a csipkebogyó-, hárs-, kamilla-, bodza-, hibisz-kusz-, zsálya-, levendula-, citromfű-, orbáncfűtea. Fűszerezésnél a bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, rozmaring, szurokfű.

Idősebb korban a magas vitamin- és kalcium-bevitelre, magnéziumtartalomra figyeljünk. Hasznos a Q10 ginkgóval, lecitinnel és antioxidánsokkal.

Kun Gyula
gyógynövény-termesztő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!