Életmód

2015.10.01. 10:12

Ahány ház, annyi szokás - Eltérő gondokról, igényekről és lehetőségekről az Idősek Világnapján

Veszprém megye falvaiban, városaiban összesen mintegy 80 ezer nyugdíjas ember él: fiatalos tettre kész hatvanasok, megfáradt nyolcvanasok, boldog nagyszülők és magukra maradt, beteg idős emberek.

Munkatársainktól

Nehéz lenne megfogalmazni úgy általánosságban, hogy kinek mire van szüksége ebben a harmadik életszakaszban, hiszen van aki újabb célokat keres, más segítségre szorul, egy dolog azonban biztos: egyedül nem megy. Körképünk tanulságai szerint a közösség teremtésben, a segítségnyújtásban kulcsszerepe van a nyugdíjas szervezetek mellett az önkormányzatoknak, az egyházaknak és mindinkább felzárkóznak mögéjük a rendőrök is, akik az idős emberek biztonságának sokoldalú őrzői lettek.

Veszprém Megyei Jogú Város az Idősbarát Önkormányzat címmel büszkélkedhet, amely elnyerését több éves előkészítő munka előzte meg- mutatott rá Némedi Lajos alpolgármester az Idősügyi Tanács elnöke. Kezdeményezésükre elkészült a város hosszú távú idős ügyi koncepciója , amely nemcsak a veszteségek enyhítésével foglalkozik, hanem a harmadik korosztály lehetőségeivel is. Az Idősügyi Tanácsban együtt gondolkodnak, az önkormányzati képviselők, a nyugdíjas szervezetek küldöttei és a különböző szociális intézmények szakemberei. Közösen döntötték el például, hogy miként osszák el a negyvenöt nyugdíjas klubnak szánt idei 2,5 millió forintos városi támogatást. Kiemelt feladatnak tekintik az együttműködést és a generációs kapcsolatok erősítését. A kisnyugdíjasok buszbérleteihez is hozzájárul a város, az alacsony padlójú buszok és a járdák folyamatos akadálymentesítése pedig a nehezen mozgó időseknek segít.

Veszprémben diákok oktatják a nyugdíjasokat a számítástechnikai és internetezési ismeretekre  Fotó: Penovác Károly

- Az Ajka Város Idősügyi Tanácsának tagsága kétharmad részét a nyugdíjasklubok vezetői delegálták, egyharmad részét pedig a polgármester kérte fel. Az Idősügyi Tanács a polgármester tanácsadó testülete, feladata az idősek gondjainak felmérése, az önkormányzat munkájának segítése - foglalta össze Czingler Sándor ügyvezető elnök. A városban a nyugdíjaskluboknak önálló egyesülete is van, az Idősügyi Tanáccsal szorosan együttműködnek. Ajkán nagy hagyománya van a nyugdíjas kártyaversenyeknek. A legjobb játékosok a Regős-, Őszi-rózsa-, Jó szerencsét valamint a Timföldgyári nyugdíjas-klubból kerülnek ki. Országos megmérettetéseken is az élmezőnyt képviselik.

A Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Érdekképviseleti Egyesületét 1992-ben jegyezték be, Baán Éva 2009. január 21-e óta tölti be az egyesület elnöki posztját. Hat éve még 360 főt számláltak, idén azonban már 589 bejegyzett taggal büszkélkedhetnek. A tagok között vannak 60 év körüliek és 90 év felettiek is. A város önkormányzata lehetőségeihez mérten anyagi támogatásban részesíti a nyugdíjas egyesületet, melyet minden évben pályázat útján nyerhetünk el. Ebben az évben 750 ezer forintos önkormányzati támogatást kaptunk, ezt működési célra használjuk fel ismertette az egyesület elnöke

Várpalotán diferenciált a támogatás. A városban működő nyugdíjas klubok a képviselők által kiosztható keretből kapnak ugyanúgy, mint más civil szervezetek. Döntően azokhoz jut a támogatást, akik érdek-képviseleti munkát végeznek, illetve különböző, a városlakók számára is érdekes és hasznos rendezvényeket szerveznek. Igy például a Bányász Nyugdíjas Klub a szeptemberi bányásznap, illetve a decemberi Szent Borbála nap szervezéséből veszi ki a részét, míg az idén 40 éves Gábor Áron klub honvédelmi vetélkedőket és előadásokat tart a térség iskoláiban, s megemlékezést szervez minden évben az 1994-es tragikus, emberéletet is követelő lőtéri aknavető-csőrobbanás évfordulóján.

Devecserben a járás idősügyi munkacsoportjának a vezetője, György Anita elmondta, hogy a Somló térségében a községek falubuszai teszik könnyebbé és változatosabbá az idősek, rászorulók hétköznapjait. A csoportvezető kiemelte a rendőrség tevékenységét, amely rendszeresen szervez bűn- és balesetmegelőző programokat, illetve kiadványokat készít. Most éppen olyan segítőket képeznek ki az idősek közül, akik a társaiknak tovább tudják adni az információkat. A pusztamiskei polgármester, Poór Zoltán arról tájékoztatta lapunkat, hogy a falugondnoki szolgálattal segítik az idős embereket. A község jó kapcsolatot ápol a helyi Teréz anya karitász csoporttal, tartós élelmiszer, ruha és egyéb csomagok osztásában vesznek részt. Szociális tűzifát rászorultsági alapon osztanak a községben.

Lókúton a közelmúltban alakították meg az Évgyűrűk nyugdíjasklubot, melyet az önkormányzat oly módon támogat, hogy biztosítja számukra a buszt. Emellett működik a településen egy nemzetiségi énekkar, zömmel nyugdíjas dalosokkal, Wildrosen, azaz Vadrózsa néven. A művészeti csoport egyik alapítója Surányi Mihály polgármester volt. A nemzetiségi együttest a német kisebbségi önkormányzat és a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület is támogatja.

Zircen az Idősek Otthonában szívesen fogadják napközben is a nyugdíjasokat, itt lehetőségük van társasági életre, és kirándulásokat, kulturális programokat szerveznek számukra. A városi nyugdíjas klub tavaly ünnepelte alapításának negyvenéves jubileumát. Aktív szerepet vállalnak az idősek Életet az éveknek Országos Szövetség megyei szervezetében , évtizedek óta szervezik a megyei sakk-, rejtvényfejtő versenyeket és a több száz kórustagot, érdeklődőt vonzó nívós egyházzenei kórustalálkozót a bazilikában.

Tapolcán is jó kapcsolatot ápol a város vezetése a helyi katolikus karitasszal és a két idősotthonnal. Egyikben önkormányzati férőhelyek is vannak. A rendőrség és az egyház ugyancsak figyel az idősekre. A közelmúltban az egyik vasárnapi szentmisét követően a katolikus templomban az atya felolvasta a rendőrség felhívását, amely azokról a lehetőségekről szólt, amelyekkel megakadályozható hogy az idős emberek áldozattá váljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!