Életmód

2015.11.18. 19:51

A válással sincs vége a párkapcsolati erőszaknak

A párkapcsolati erőszak egy érdekes aspektusát mutatta be egy fiatalember. Péter négy éve él együtt párjával és annak két gyermekével. A nőt elnyomta, anyagilag kifosztotta és lelkileg bántalmazta a volt férje, amire a válás sem jelentett megoldást.

Penk Tímea

Péter élete nem könnyű, mert neki is el kell szenvednie a volt férj támadásait.

Péter és Judit tízéves munkakapcsolatuk alatt jól kijöttek egymással, majd amikor a nő válópere elindult, egyre szorosabbra fűzték a kapcsolatukat.

- Judit egy csinos, talpraesett nőnek tűnt, akire méltán lehet büszke a párja. Ekkor még nem sejtettem, hogy mekkora küzdelmek várnak ránk emlékezett vissza a fiatalember a négy évvel ezelőtti eseményekre. A környezetében több házasság felbomlott már, de Juditéhoz hasonlóról még csak nem is hallott.

- Bántalmazott a barátnőm! De nem olyan értelemben, hogy ő ártott volna bárkinek is, hanem a volt férje bántalmazza őt még mindig különféle módokon - számolt be Péter. Elmondta, hogy több mint két évig tartott a válás, de nemcsak bíróságra kellett járni, hanem különböző ügyek miatt rendőrségre, gyámhivatalba és büntetőbíróságra is.

- Szinte minden hónapra, sőt, néha minden hétre adódott egy-egy eljárás, amit Judit ellen indított a volt férje. Igen színes a paletta, a Büntető törvénykönyv több tétele fellelhető az iratainkban, mint például garázdaság, rágalmazás, becsületsértés, könnyű testi sértés, kiskorú veszélyeztetése sorolta Péter a volt férj feljelentései közül azokat, amelyek hirtelen az eszébe jutottak. Elmondta, hogy ezek megalapozatlannak bizonyultak, Judit bűnösségét egyik ügyben sem állapította meg a bíróság. Ennek ellenére úgy bántak vele, mint egy bűnözővel, el kellett mennie a tárgyalásokra, a munkahelyéről is rengeteget hiányzott.

- Borzalmas, hogy miket kellett átélnie a páromnak, és nekem sem volt könnyű mindezt elviselni vallotta be Péter, aki azóta elolvasott néhány tájékoztató anyagot a párkapcsolati erőszakról. Ekkor ismerte fel, hogy a barátnője egy bántalmazott áldozat, és a volt férjének éppen az a célja, hogy Judit életét a lehető legtöbb területen ellehetetlenítse.

- Meg kell hagyni, elég sikeresek a volt férj módszerei. Anyagilag igen megterhelő ez a sok eljárás, hiszen utazásokkal, ügyvédi és egyéb költségekkel jár, továbbá jelentős a munkából való kiesés. A cég tűrőképessége határos, ha az állandó tárgyalások nem fejeződnek be, Péter szerint veszélybe kerülhet Judit állása.

- A barátoktól való izolálás is tipikus bántalmazó gesztus. Már én is álltam annak a határán, hogy nem csinálom ezt így tovább mondta Péter, aki szintén céltáblája lett a volt férj zaklatásainak. Pétert azzal vádolta a gyerekek édesapja, hogy megverte őket, de ez a vád sem állt meg. Még büntetőeljárás sem lett belőle, de a gyámhivatal vizsgálatot indított, amelynek alá kellett vetniük mindannyiukat.

- Nem tudom, meddig folytatódhat ez így, és lesz-e valaha valaki, aki megállítja ezt az ámokfutót, mielőtt tragédia történik. A gyerekek mindent megéreznek, és sokszor úgy jönnek haza az apai hétvégékről, hogy rendőrségről, bíróságról és börtönről beszélnek - háborodott fel Péter, aki sajátjaként neveli Judit hatéves fiát és tízéves lányát. Nem tudja, lesz-e valaha nyugodt családi életük, amelybe nem piszkít bele a volt férj, aki négy év után sem tud beletörődni házassága felbomlásába.

A családon belüli erőszakkal kapcsolatos történeteket az [email protected] e-mail címre várjuk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!