Életmód

2015.12.30. 16:18

A gyógyítás a hivatása - Soós Lajos háziorvos hét községért, háromezer emberért felel

Pápakovácsi - A betegek úgy gondolják, jó kezekben van nálam az egészségük. Ez rendkívül sok erőt adott nekemaz év során - fogalmazott Soós Lajos háziorvos.

Polgár Bettina

- A szüleim elmondása szerint óvodás korom óta ezt a pályát szerettem volna választani, melyben valószínűleg édesanyám hosszan tartó, krónikus betegsége is közrejátszott. Kisgyermekként ugyanis észrevettem: ha sikerült olyan orvost találnunk, aki tudott segíteni, az pozitívan befolyásolta az otthoni hangulatot. Ezt a jó érzést én is szerettem volna átadni másoknak. Elképzeléseim a későbbiekben sem változtak meg, amiben mindkét szülőm egészségügyi pályája is erősített - tekintett vissza a kezdetekre Soós Lajos. 

A doktor háziorvosként dolgozik Pápakovácsiban, emellett 2014-től kezdve a szomszédos körzetben is helyettesít. Ez hét községet, háromezer embert és 50 kilométeres átmérőjű területet jelent.

Soós Lajos háziorvos
Fotó: Penovác Károly


- Sokat dolgoztam ebben az évben is, de úgy gondolom, megéri. Egy ilyen tartósan betöltetlen körzetből a betegek általában át szoktak jelentkezni máshova stabil orvost keresni. Nekem nagyon jól esett, hogy az általános tapasztalattal ellentétben hozzám még pluszban is bejelentkeztek új páciensek - osztotta meg a Naplóval az idei év pozitív tapasztalatait a közkedvelt háziorvos. Mint mondta, a saját körzetében 70-80 fő a stabil betegforgalom, a helyettesített körzetben pedig 60 fő körül mozog ez a létszám. - Nagyon boldog vagyok attól, hogy a túlterheltségem ellenére a betegek úgy gondolják, jó kezekben van nálam az egészségük. Ez rendkívül sok erőt adott nekem - fűzte hozzá Soós Lajos, akit a Napló olvasói idén másodszor választottak meg az év orvosának.

- A következő évben egy fiatal háziorvos veszi át azt a körzetet, ahol helyettesítek, így az ott élő betegek a továbbiakban is jó kezekbe kerülnek. Nekem pedig lehetőségem nyílik, hogy kipihenjem az utóbbi másfél év fáradalmait. 2016-ban szeretnék több időt fordítani a kertészkedésre, a szabadidőmben ugyanis szívesen szépítgetem a kertünket. Továbbá igyekszem majd többet úszni, mert ez tökéletesen kikapcsol. A Balatont már több alkalommal átúsztam - szólt a következő esztendőre vonatkozó terveiről Soós Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!