Életmód

2015.12.06. 13:44

Ünnepvárás: az érzés fontossága

A készülődés (takarítás, bevásárlás, sütés-főzés, ajándék kitalálása) önmagában az ünnepre való ráhangolódást jelenti. A ráhangolódást arra, amit ez az ünnep magában hordoz.

Tóth B. Zsuzsa

Szilvágyi Beatrix tréner, coach szerint az ünnepvárás része, hogy hetekkel szenteste előtt kiválasztjuk, hogy mi legyen a karácsonyi menü. Elkezdjük a bevásárlást, szervezkedést. Miért fontos a készülődés? Fontos-e egyáltalán? Valószínűleg mindenki másképpen vélekedik erről. Természetesen függ ez a gyermekkori és felnőttkori, karácsonnyal kapcsolatos emlékeinktől, de elmondható, hogy a „kollektív ünneplés” fokozhatja bennünk a vágyat, hogy a karácsony szép és meghitt legyen.

A felesleges holmitól szabaduljunk meg. Jó alkalom erre például egy gyermekruhabörze is
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A lakás takarítása a felhalmozódott kosztól szabadítja meg nemcsak a bútorainkat, de testünket-lelkünket is. Szimbolikus értelemben megszabadulhatunk azoktól a dolgoktól, amelyekre már nincs szükség, és összpontosíthatunk a fontos dolgokra. A karácsony nem csupán ünnep. A karácsony főleg érzés. Reményt és hitet ad. Ha sikerül megtalálnunk az egyensúlyt a kapkodás, a rohanás és a megállás, átgondolás között, átadhatjuk magunkat az ünnepnek, és élvezhetjük a vele járó meghitt érzést. Mert az érzés a fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!