Életmód

2017.06.27. 17:25

A levendula bűvöletében

DÖRGICSE - Mintha egy másik világba lépne az ember, olyan érzés a Dörgicsei Levendula Major kapuján besétálni. Mediterrán, toszkán táj, a romtemplom mögötti dombokon levendulamező, benne égnek meredő ciprusok.

Sági Ági

Az egész hely nyugalmat, békét sugároz, pedig van nyüzsgés, emberek jönnek-mennek, fényképezkednek, ücsörögnek a pavilonok ponyvái alatt és levendulás limonádét szürcsölgetnek. Nyílt napot tartottak a Dörgicsei Levendula Majorban, és ennek apropóján szedd magad akcióra is lehetőség nyílt.

- Csak ezen az egy napon adunk erre lehetőséget, mert elsősorban mi az illóolaj-előállításra termesztjük levenduláinkat - mondja Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, az ültetvény megálmodója. Lassan két évtizede annak, hogy egy magazint lapozgatva meglátott egy képet egy idős angol - Jersey-szigeteki - házaspárról, akik egy levendula mező közepén álltak, és úgy gondolta, hogy ő is így képzelné el egyszer.

Akkor kezdett el a levenduláról olvasni, és nagyon megtetszett neki, hogy milyen sokoldalú gyógyereje van a növénynek, viszonylag könnyű termeszteni és a kártevők is elkerülik.

Demján Ildikó, a dörgicsei ültetvény megálmodója
Fotó: Sági Ági

Azt, hogy merre keressék az alkalmas területet nem volt kérdés, hiszen férjével és a barátokkal egyetemista koruk óta Dörgicsére jártak nyaralni, mindenki itt vett házat, itt nőttek meg a gyerekek. 15 éve 9000 pannonhalmi hibrid levendulával kezdték el az ökológiai termesztést, mára 6 hektáron díszlik az orvosi és hibrid levendula.

A legnehezebb a betakarítás megszervezése, mert nehéz kézi munkaerőt találni. A bemutatókerten belüli ültetvény kézi művelésre lett telepítve, a fiatalabb ültetvényen már gépi betakarítást terveznek. Alapvetően illóolaj előállításra rendezkedtek be, amihez saját tervezésű lepárló készült, kozmetikai laborral és üzemmel. A szépen megépített kert az Árpád-kori rom szomszédságában sok ember érdeklődését keltette fel, egyre többen akarták meglátogatni, ezért készült el a bemutatókert.

- A férjem édesanyja zenetanár volt, az ő emlékére ültettük ezt a részt- mutatja a levendulás egy területét -több, mint 30 féle levendula van, kotta és violinkulcsot formázó alakban ültetve. A másik oldalon hoztuk létre a Szent Erzsébet kolostorkertet, melynek oldalát Gergely Márk rózsanemesítő illatos Szent Erzsébet rózsája díszíti.

Ez a meszes, sziklás talaj kiváló a levendulának, és a többi fűszer és gyógynövénynek is, ezért ültettünk többek között mentát, fodormentát, citromfüvet, zsályát, muskotályzsályát, körömvirágot és búzavirágot, melyeket szintén feldolgozunk kozmetikai és kulináris célra, többek között lepároljuk és virágvizeket készítünk - meséli tovább.

A lepárlás végső fázisában az illóolaj és a virágvíz szétválasztása zajlik. A középkorban a virágvíz volt az értékes termék és az olajat dobták ki, a közelmúltban az olaj volt az érték és a vizet dobták ki, mára mindkét terméket megbecsülik. A levendulaolaj 170 féle molekulából áll, melynek aránya évente változik; minden évben gázkromatográfiás vizsgálattal tájékozódnak a pontos összetételről. Évről-évre végzős kertészmérnökök választják a fajták kutatását szakdolgozati témául.

- A hibrid például kiváló repellens hatású, távol tartja a hangyákat, vagy más rovarokat, de belsőleg és étkezési célra az orvosi levendula alkalmas. A hibridből készülő élelmiszer szappanízű lesz. A levendula csodálatos növény, azt szoktam mondani, egy híres aromaterapeuta szavaival élve, hogy gyógynövények édesanyja. Azért, mert olyan, mint egy édesanya, ha baj történik, azonnal segít. Vigasztal, illata megnyugtat, oldja a sokkot, olaja csillapítja a vérzést, fertőtleníti a sebet, hámosítja a bőrt - sorolja Demján Ildikó.

Ha a levendulákat leszüretelték is, a majort a táj harmóniája, és a kert szépsége miatt bármikor érdemes felfedezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!