Stresszoldó fürdőzés

2020.02.03. 16:00

Gyógyvízzel tehetünk a test és a lélek feltöltődéséért

A hazai fürdőkultúrában valamikor a 2000-es évek elején következett be hatalmas robbanás, amikor kimondták, hogy termál- és gyógyvizeinknek akkor van igazán értéke, ha felszínre hozva hasznosítják őket. A termálvíz azonban nem ugyanaz, mint a gyógyvíz, ezért érdemes egy kicsit körbejárni, hogy kiknek, mire, milyen gyakran és hogyan ajánlott a meleg vizes gyógyfürdők használata.

Borsányi Bea

A magyar találmány, a súlyfürdő a gyógyvízkúra kiegészítő kezelése lehet.

Fotó: archív

A termál- és a gyógyvizet sokszor mossák egybe, aminek az egyik oka talán az, hogy a 2000-es évek elején épült fürdők többsége úgynevezett élmény- és gyógyfürdő, ahol kettő az egyben módon egy tető alatt érhetők el a termálvizes és a gyógyvizes medencék. Nézzük azonban először, hogyan osztályozzák a vizet.

– Az első kategória a „sima” csapvíz, más néven ivóvíz. Az ásványvíz abban tér el tőle, hogy meghatározott mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz. A termálvíz olyan ásványvíz, amelyben literenként 1000 milligramm ásvány található, és legalább 33 fokos hőmérsékleten tör a felszínre. Gyógyvíznek azokat a termálvizeket nevezzük, amelyek bizonyítottan rendelkeznek gyógyhatással – magyarázta Kovacsics Imre, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő vezérigazgatója.

Kovacsis Imre, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő vezérigazgatója
Fotó: archív

A gyógyfürdő kifejezés viszont bizonyos szempontból megtévesztő is lehet, ugyanis a titulushoz – amely egy külön engedélyeztetési folyamat eredménye – nem a gyógyvíz megléte a szükséges feltétel, hanem az, hogy a fürdőben elérhetők legyenek fürdőgyógyászati kezelések. Történjenek ezek gyógyvízzel, termálvízzel, vagy csak simán melegített közműhálózati vízzel. Na de vissza a gyógyvízhez: hazánkban, ásványianyag- összetételét tekintve, több mint 60 fajta víz létezik, ami azt jelenti, hogy több mint 60 fajta problémára alkalmazhatók, külsőleg vagy belsőleg. Ezért, aki gyógyvízkúrára szeretne menni, feltétlenül ellenőrizze, hogy annak a helynek a vízösszetétele megfelelő-e a problémájára.

– Az nem kúra, ha egy nap háromszor beleülök a vízbe a szabadság alatt. A tudományosan ajánlott mennyiség félévente 60 kezelés, amelyet tizenötször négyfajta kezelés formájában lehet az OEP-nél igénybe venni. Vagyis a fürdő mellett kiírnak például súlyfürdőt, masszázst és iszappakolást. A teljes kúra 3–6 hét alatt zajlik le. Csak ebben a formában ér valamit és javít valóban a beteg problémáján – mondta el a fürdőigazgató. Ugyanakkor senki ne ringassa magát abban a hitben, hogy egy teljes kúra végére a meglévő problémája teljesen megszűnik, vagy akár el is múlik. A fürdőkúra „csak” a tünetek enyhítésében, vagy egy betegség előrehaladásának lassításában segít, ezért érdemes félévente megismételni. Sok esetben persze ez is nagyon sokat jelent.

És most lássuk a gyógy­vizes medencék használatának szabályait, amelyek szinte teljesen megegyeznek a fürdő és a szauna használatának íratlan szabályaival. Fertőző vagy lázas betegséggel, nyílt sebbel ne menjenek meleg vízbe! Azok, akik magas vérnyomásban szenvednek, fokozottan figyeljenek a meleg vízben tartózkodás időtartamára. Amúgy sem javasolt 15-20 percnél tovább ülni a gyógyvízben. Viszont, ha a meleg vizes fürdő után hideg vízben zuhanyoznak és kis pihenő után visszamennek a meleg vízbe, majd ismét hideg zuhanyt alkalmaznak, csakúgy, mint a szaunában, fokozhatják az erek falának rugalmasságát. Egyébiránt nemcsak fürdés után, de előtte is illik letusolni, és ha szigorúan vesszük, akkor nemcsak úgy szimplán, hanem alaposan, szappannal, hogy semmilyen kórokozót ne vigyünk a vízbe. A folyadékpótlás is fontos, de alkohol fogyasztása fürdőzés közben nem javasolt. Utána természetesen meg lehet inni egy jó pohár sört, ha arra vágynak.

A magyar találmány, a súlyfürdő a gyógyvízkúra kiegészítő kezelése lehet.
Fotó: archív

– A fürdőzés egyik leginkább jótékony hatása a lazítás, a kikapcsolódás, a stresszoldás. Ehhez azonban képesnek kell lennünk elcsendesedni – kezelések közben például nem kell mindenáron szóval tartani a kezelést végző személyt –, elengedni magunkat és élvezni a vizet, a nyugalmat, hogy a test mellett a lélek is feltöltődhessen – fogalmazta meg a fürdőkultúra egyik alaptézisét Kovacsics Imre, aki szerint e téren van még hová fejlődniük a magyaroknak. Hangoskodással mások pihenését is zavarjuk.

Ennek kapcsán a szakemberrel azt is tisztáztuk, hogy 14 éven aluli gyermekeknek nem azért nem javasolják a gyógyvizes medencéket, mert az káros lenne rájuk nézve, hanem azért, mert általában nem tudnak még úgy viselkedni, hogy ne zavarjanak másokat. Gyerekeknek viszont legfeljebb 10 perc javasolt, hogy ne terheljük a szervezetüket.

A víz szempontjából is jól megválasztott fürdőben eltöltött kellemes nap után frissnek és energiával telinek érzik majd magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!