Felújítási kisokos

2021.01.22. 09:00

Milyen szakemberhez érdemes fordulni építési munkáknál?

Mielőtt belevágunk egy építkezésbe vagy felújításba, lényeges tisztázni, milyen szakembereket kell keresnünk. Segítünk a mérlegelésben.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Építészre van szükség, ha új vagy felújított családi házba szeretnénk költözni. Már akkor érdemes a szakember segítségét kérni, amikor kinézzük a telket, hiszen így kezdettől hasznos tanácsokkal lát el minket – írja legutóbbi számában a Lakáskultúra magazin nyomán a Vasárnap Reggel.

Az építész konzultál geodétával, statikussal is, akik szintén nélkülözhetetlenek egy ilyen nagy volumenű munka kezdetén. Elkészíti a meglévő épület átalakítására, illetve az új ház építésére vonatkozó első terveket, majd az árazatlan költségvetést. Utóbbi alapján lehet megkeresni a kivitelezőket, akik árajánlatot adnak. Ezeket gondosan összehasonlítva kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Szintén

az építész készíti el a látványterveket az új vagy átépítésre váró házról,

annak tömegeiről, külső színezéséről, és ezt a megrendelővel folytatott konzultációk szerint a végleges formáig alakítja. Amennyiben erre megbízást kap, ő tárgyal a kivitelezővel, a szakági mesterekkel, és persze egyeztet a helyi építési hatósággal is.

 

Az építész gondoskodik tehát arról, hogy a ház minden előírásnak, aktuális rendeletnek megfelelően készüljön el, és a munka adott szakaszaiban lefolytatja az engedélyezési eljárásokat. Szintén építészeti feladatkör az építési engedély alapján készült kiviteli terv kidolgozása. Ez egy olyan részletes tervdokumentáció, amely alapján neki lehet vágni a munkának. Az építész sok esetben vállalja a művezetői teendőket is, hogy minden rendben bonyolódjon le a kivitelezés során.

Ezzel ellentétben – ahogy a neve is mutatja – a belsőépítész munkája a négy fal között zajlik,

átalakít, illetve berendez már létező lakásokat, házakat. Falakat mozgathat, megcserélheti az egyes terek funkcióit, megtervezi a világítást, anyagokat választ, bútorokat tervez, mindent megcsinál, amire egy kényelmes otthon kialakításához szükség van. Egy igazi belsőépítész természetesen rendelkezik építészeti alapismeretekkel, otthonosan mozog a bútortervezéshez szükséges faipari közegben, és képben van a jelenlegi dizájntrendekkel, korszerű anyagokkal kapcsolatban is.

A belsőépítész

a tervezés mellett tájékoztatást nyújt, hogy a berendezési és dekorációs tárgyakat hol lehet legyártatni, beszerezni. Ahogy az építész, a belsőépítész is folyamatosan egyeztet a munka során a szakági mesterekkel, figyelemmel kíséri munkájukat, hogy minden a tervek szerint alakuljon.

Mindkét tervező esetében a nyitottság a legfontosabb, hiszen megrendelőként jogos elvárásunk, hogy meghallgassák kívánságainkat, számításba vegyék, hogyan is szeretnénk élni, mennyi ruhánk van, mekkora kádra vágyunk. Csak akkor lesz sikeres és súrlódásmentes az együttműködés, ha a tervek személyes igényeink alapján készülnek el és alakulnak.

Hosszú és sok odafigyelés igénylő folyamat, amíg az előzetes látványtervektől eljutunk a kész lakóházig
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A generálkivitelező szerepe

Nagyobb építkezésnek, felújításnak csak egy tapasztalt generálkivitelezővel érdemes nekikezdeni. A kivitelező feladatait számos jogszabály mellett az építési törvény, valamint a kivitelezési kódex határozza meg. A legfőbb feladata, hogy összefogja a szakági mestereket, az egyes alvállalkozókat. Adott esetben a kivitelező ügyel az építészeti emlékek – amilyen például egy védett homlokzat – megóvására; jelentenie kell, ha a földmunkák során régészeti leletek kerülnek elő, illetve gondoskodik a hulladék megfelelő helyre szállításáról.

A generálkivitelező felelős azért, hogy az építész által kidolgozott tervek az előírtaknak megfelelően valósuljanak meg.

Egy jó kivitelező aranyat ér,

nem beszélve arról, mennyi időt és pénzt takaríthatunk meg azáltal, hogy jól összefűzi az egyes munkafolyamatokat, és tudja, milyen anyagokat érdemes választani.

A munka megkezdése előtt részletesen átnézi a terveket, és amennyiben hiányosságokat vesz észre, felhívja rá a megbízó figyelmét, illetve jelzi, ha valamit költséghatékonyabban is meg lehet valósítani. Az építkezés befejeztével átadja a beépített anyagok listáját tartalmazó iratot, illetve az arra vonatkozó dokumentációt, hogy merre futnak a vezetékek a falakban, hol ér véget a padlófűtés, hol kell figyelni a falfűtésre, stb.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!