ENGEDÉLY KELL

2017.10.12. 14:56

Tilos összeszedni még a fák alól is az út menti termést

Országszerte gyümölcsfák szegélyezik az utakat; ki gondolná, hogy az alkalmi gyümölcsszedők tulajdonképpen tolvajok?

Út szélén veszteglő, és több esetben is balesetveszélyes helyzeteket előidéző autók jelentek meg az utak szélén, ahol az út mentén található gyümölcsfák miatt állnak meg az autósok, hogy vödrökbe szedjék a termést. A tapasztaltabbak pedig póznát is vittek magukkal, hogy legyen mivel leverni a burkokat. Közben arra nem figyeltek, hogy kocsijukkal mennyire sikerült félreállni, illetve milyen mértékben foglalja el az útestet – írta meg a bama.hu.

A portál kérdésére Kósa Veronika, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízott kommunikációs osztályvezetője elmondta, az országos közutak mentén lévő fák a magyar állam tulajdonában vannak, így természetesen a gyümölcsfák termése is.

– A fák ültetése és folyamatos gondozása a közútkezelő társaság feladata. Ez alapján pedig a termések gyűjtésére vonatkozó engedélyt – az út kezelőjeként – csak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. adhat ki.

Szigorú szabály

A közút nem közlekedési célú igénybevételéhez közútkezelői hozzájárulást kell előterjeszteni. A közút kezelője a hozzájárulást megtagadja, ha a tervezett igénybevétel az út állagának jelentős romlásával, a forgalom biztonságának súlyos veszélyeztetésével jár, ha az igénybevétel a közútkezelő fenntartási, üzemeltetési feladatainak ellátását vagy korszerűsítési terveinek végrehajtását veszélyezteti. A közutakon végzett engedély nélküli tevékenység – így többek között a termés begyűjtése is – szabálysértésnek minősül, amelynek ellenőrzése és szankcionálása a hatóság feladata.

Csak díszfák

Az országos közutak mentén egyelőre több szakaszon is találhatók csonthéjasok, elsősorban cseresznye- és diófa. A közútkezelőtől az internetes portál megtudta, hogy a gyümölcsfák száma folyamatosan csökken, mivel a kiöregedő, gyakran beteges fákat a közlekedés biztonsága érdekében eltávolítják, és más fajtákkal pótolják. A cseresznye és a dió helyett más, elsősorban őshonos fafajokat ültetnek, ilyen a kőris, a korai juhar, a tatár juhar, a magyar kőris, valamint a kislevelű hárs, amelyek jól bírják a mikroklímát, megfelelő árnyékot biztosítanak, és nem igényelnek különösebb gondozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!