Vb 2022

2022.12.01. 18:33

Marokkó legyőzte Kanadát, és csoportelsőként jutott nyolcaddöntőbe

A marokkói csapat 2-1-re legyőzte a kanadai válogatottat a katari labdarúgó-világbajnokság F csoportjának harmadik fordulójában, így csoportelsőként jutott nyolcaddöntőbe, míg a következő vb társrendezője pont nélkül búcsúzott.

A kanadai Cyle Larin (j) nézi, ahogy a marokkói Najef Agerd (nincs a képen) lábáról Jaszin Bunu marokkói kapus mellett a hálóba kerül a labda

Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Marokkó 1986 után másodszor jutott tovább vb-csoportjából, míg Kanada az 1986-os szerepléséhez hasonlóan ismét pont nélkül maradt.

F csoport, 3. forduló:
Kanada-Marokkó 1-2 (1-2)
Doha, al-Tumama Stadion, 43 102 néző, v.: Raphael Claus (brazil)
gólszerzők: Aguerd (40. - öngól), illetve Zijecs (4.), En-Neszjiri (23.)
sárga lap: Hoilett (7.), Osorio (26.), Adekube (45+2.), Vitoria (85.)
Kanada:
Milan Borjan - Alistair Johnston, Steven Vitoria, Kamal Miller, Sam Adekube (Ismael Kone, 60.) - David Hoilett (David Wotherspoon, 76.), Jonathan Osorio (Richie Leryea, 65.), Mark-Anthony Kaye (Atiba Hutchinson, 60.), Tajon Buchanen - Alphonso Davies, Cyle Larin (Jonathan David, 60.)
Marokkó:
Jásszina Bono - Asráf Hakimi (Jahja Dzsábrán, 85.), Nájef Aguerd, Romain Száisz, Nusszáir Mazrauj - Szofjan Amrabát - Hakim Zijecs (Abderrazak Hamdallah, 76.), Azzedin Ounahi (Dzsáváf el Jamik, 76.), Abdelhamid Szabíri (Szelim Amallah, 65.), Szoán Bufál (Zakaria Abuhlal, 65.) - Juszef En-Neszjiri
I. félidő:
4. perc: Borjan kapus jó ütemben futott ki a kapujából, de nem volt elég határozott, amikor a labdához ért, amely így Zijecs elé kerül. A marokkói szélső a térfél közepéről a hátráló kapus felett a kapuba ívelt (0-1).
23. perc: Hakimi az oldalvonal mellől, saját térfelének közepéről ívelte előre a labdát, amelyre két kanadai díszkíséretében En-Neszjiri sprintelt rá. A marokkói center elszakadt őrzőitől, tolt egyet a labdán, majd a jobbösszekötő helyéről, a gólvonaltól 12 méterre a kapu rövid, bal alsó sarkába bombázott a szöget rosszul záró Borjan mellett (0-2).
40. perc: Az előre húzódó Adekube a bal szélről laposan, erősen centerezett, a blokkolni igyekvő Aguerd spiccéről pedig saját kapujába perdült a labda, amelyre az épp kilépő Bono még visszavetődött, de hárítani nem tudott (1-2).

A gyors marokkói gól után - amit óriási kapushiba előzött meg kanadai részről - az afrikai csapat visszahúzódott, és megelégedett a zárt védekezéssel, amelyből azonnal váltott gyors támadásra, amint alkalom kínálkozott rá. Egy ilyen akcióból aztán a félidő közepén megduplázta előnyét. A kanadai együttes a második gól után percekre elveszítette addigi lendületét, bár sok veszélyt az ellenfél kapujára azelőtt sem jelentett. A szünet előtti hajrában viszont Marokkó beszorult a saját térfelére, védelme sokszor vállalt be rizikós passzt, bár a szépítés végül nem egy ebből eredő hibából, hanem egy öngóllal jött össze Kanadának. A játékrészt En-Neszjiri les miatt meg nem adott találata zárta.
A második félidőben Marokkó a kapujától 30 méterre visszazárt, és mezőnyjátékosai a tizenhatosuk előtt tömörültek, így Kanada hiába birtokolta jóval többet a labdát, kevés veszélyt jelentette a kapura. Azt is csupán beívelésekből, mert akciói a mezőnyben rendre elhaltak a fegyelmezett marokkóiakon. A 72. percben járt a legközelebb Kanada az egyenlítéshez, akkor szöglet után válogatottsági rekorderük, a korelnök cserejátékos, Hutchinson fejese a lécről a gólvonalra vágódott, de miután a labda csak félig jutott azon túl, az eredmény nem változott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!