Foci

2011.01.05. 15:52

Beletenyereltek a megyei futballba

Veszprém - Ha azt mondják, hogy új focihoz új emberek kellenek, azzal nincsen semmi baj - jelentette ki Hamar László, a megyei labdarúgószövetség elnöke (?!).

Novothny Ottó

Teljes a bizonytalanság a legnépesebb utánpótlást és igazolt játékoslétszámot felvonultató sportágban. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) ugyanis az eddig önálló megyei szervezetek élére az országos szövetség állományába tartozó igazgatókat nevezett ki. Pontosabban erre még várni kell, mert egyelőre csak a nyertes pályázók névsora ismert.


- Veszprém megyében például Csik Ferenc lett a befutó.

- Bízom benne, hogy mindenki büszke arra, amit eddig tettünk, nincs szégyellnivalónk - mondta Hamar László, aki tizenkét esztendőn keresztül töltötte be a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség elnöki posztját. - Szervezett, rendezett bajnokságot adunk át, melyben normális körülmények között, botrányok nélkül  zajlottak az események. Százhúsz egyesület tartozott hozzánk, ami országos szempontból középmezőny. A nevezési díj viszont tavaly ugyanilyen összevetésben a kimondottan alacsonyak közé tartozott.

- Mindezek ellenére nem folytathatja a munkát, mert  legalábbis azt beszélik  túl nagy volt a szája.
 
- Belemehetnénk a részletekbe, de felesleges: az MLSZ velünk kapcsolatos nagy ívű tervei közül eddig alig valósult meg valami. Én pedig éppen azt hangsúlyoztam, hogy ez így lesz. Ezt a véleményemet most is fenntartom. Nem lehet egyeztetések nélkül beletenyerelni egy ilyen közegbe. Jelenleg ott tartunk, hogy a fizetett alkalmazottak bent ülnek a szövetségben, de senkinek semmi érdemlegeset mondani nem tudnak, miközben az új főnök még csak be sem nézett hozzájuk. Ez olyan abszurd helyzet, amely elkerülhető lett volna a jelenlegi villámgyors átszervezések helyett.

- Sokan mondhatják, hogy savanyú a szőlő.
 
- Nézze, tizenkét évig társadalmi munkában csináltam, csináltuk. Azt gondolom, hogy létrehoztunk valamit, ami érték. Egyébként az biztos, hogy nem a pályázatok döntöttek, hiszen Feri írása  minden megyei szövetségnek megküldték az anya-gokat  hemzseg a szakmai hibáktól, az értelmezhetetlen tervektől. Egyet emelek ki: szeretné a játékvezető-képzést gyakorlati és elméleti elemekkel kiegészíteni. Nos, ez évek óta az UEFA-norma alapján történik a megyében, a nemzetközi előírásoknak megfelelően.




 
- Érzem a hangján, hogy azért kicsit ideges.

- Együtt dolgoztunk évekig és a mai napig egy csapatban kispályázunk. A viselkedését három szóval tudnám jellemezni: tisztesség, illem, intelligencia. Becsörtetett egy házba, ahol korábban már járt, és bentről kifelé kopogtat, hogy itt vagyok. Igaz, ha beszélnénk, lennének kérdéseim: például, ha a labdarúgás olyan nagy barátja, akkor megyei igazgatóként a hétszázezer forintos támogatást miként sikerült lebirkóznia százezerre? Sorolhatnám az ilyen ügyeket, de ettől még az, amiért évekig dolgoztunk, nem kerül jobb helyzetbe.

- Furcsa, hogy a százhúsz klub közül egy sincs, akinek a vezetője azt mondja: eddig és ne tovább.
 
- Egyelőre elnézik a demokratikus jogok megnyirbálását, mert azt mondták nekik, hogy anyagilag jól járnak. Félek tőle, áprilisban, amikor kiderül, hogy ez sem igaz, akkor lesz majd igazán nagy ribillió.

- Az országos döntésekbe eddig az amatőrök hatvan százalékkal szólhattak bele. A többségük megmarad, de az önálló vélemény helyett fizetett alkamazottként nagy lobbitevékenység nem kell majd a sorba állításhoz.
 
- Ezt nem én mondtam.

 Ennyi volt?
 
- Jobb végszót én sem tudok kitalálni: ennyi volt. 



Hamar László ötvennyolc esztendős, 1999 óta a Veszprém megyei labdarúgás első embere. Társadalmi munkában végezte a tevékenységet. A legendás Puhl Sándor, Bozóky Imre, Hamar László hármas tagjaként harminchét nemzetközi futballösszecsapáson közreműködött asszisztensként. A Dortmund Juventus Bajnokok Ligája-labdarúgódöntőt is ők irányították 1997-ben, ahol a németek 3:1-re diadalmaskodtak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!