Foci

2012.01.27. 13:00

Novothny Soma elfogadta a nápolyi klub ajánlatát

Veszprém - Az olasz labdarúgó első osztályban szereplő SSC Napoli szerződést kötött a veszprémiek fiatal tehetségével, Novothny Somával, aki lapunknak nyilatkozott először külföldre igazolásának körülményeiről.

Horváth Gábor

A 17 és fél éves, utánpótlásválogatott csatár szerdán utazott az olasz nagyvárosba, ahol fél évre szóló kölcsönszerződést írt alá (a kontraktus akkor lép életbe, amikor szülei is ellátják kézjegyükkel) a többek között Diego Maradona nevével fémjelzett klubbal.

Novothny Soma a veszprémi (és a magyar) labdarúgás egyik legnagyobb reménysége. A VFC USE-ban nevelkedett, utánpótlásszinten rengeteg címet begyűjtő futballista tavaly már a felnőtteknél is letette névjegyét. A Veszprém FC NB II-ben szereplő együttesében ősszel 13 meccsen kilenc gólt szerzett.

Az ifjú tehetséget több NB I-es klub is szerette volna a soraiban tudni, a hazai ajánlatok mellett külföldi érdeklődők is akadtak.

- Szakmai okok miatt döntöttem a Nápoly mellett. A választásban nagy szerepet játszott, hogy a Primavera csapat (a klub második számú alakulata - a szerk.) edzője személyesen jelezte, hogy számít rám. Elmondta, többször látott már játszani, megkapom a kilences mezt és szeretné, ha már jövő héten szombaton az Ascoli elleni bajnokin pályára is lépnék - válaszolta érdeklődésünkre Novothny Soma, aki leendő együttesével kapcsolatban elmondta: a Primavera (magyar jelentése: tavasz) bajnokságban húsz év alatti futballisták mellett két túlkoros szerepelhet, a kerettel öt szakember foglalkozik.

A pontvadászatban olasz első és második ligás egyesületek alakulatai vesznek részt, három körzet van, amelyek első négy-négy helyezettje játssza az országos döntőt. A nápolyiak célja jelenleg épp az, hogy bejussanak a fináléba.

- A Primaverában szem előtt vannak a játékosok. Nápolyban például a fiatalok rendszeresen játszanak edzőmeccset az első csapattal. A bajnoki találkozók közül hétvégente kettőt az olasz televízió is közvetít.

Soma kinti életével kapcsolatban elmondta: háromcsillagos szállodában lakik majd, ahol teljes ellátást kap. Edzés délutánonként van, a foci mellett olasz nyelvórákra kell járnia és rendszeres orvosi ellenőrzéseken részt vennie.

- Sokan óvtak a külföldre igazolástól, de a nápolyi ajánlatban a szakmai előny mellett vonzó volt, hogy egyelőre csupán öt hónapról van szó. Az időszak letelte után leülünk tárgyalni az egyesülettel, ha valamelyikünk nem elégedett, bárhová mehetek, ha maradok ötéves szerződést kell alárírni. Ám ez a jövő zenéje. Mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy rengeteget köszönhetek a menedzseremnek, Vörösbaranyi Józsefnek, aki önzetlenül segített a szerződés megkötésében - tette hozzá a fiatalember.

 

A legjobb 16 között vannak a BL-ben

Az SSC Napoli kétszeres olasz bajnok és háromszoros kupagyőztes. A csapat akkoriban (az 1980-as évek második felében) élte aranykorát, amikor az argentínok zsenije, Maradona náluk szerepelt, azonban ebben a szezonban is kiemelkedő sikert ért el az együttes. Walter Mazzarri gárdája a Manchester City-t is maga mögé utasítva továbbjutott a Bajnokok Ligája csoportköréből és a Chelsea alakulatával mérkőzik a legjobb nyolcba jutásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!