Gazdaság

2006.07.17. 02:28

Lista készült el a menő vírusról

Budapest (tt) - Az ESET Software toplistát állított össze a legelterjedtebb számítógépes vírusokról. A jelentésből kitűnik, hogy a legveszélyesebb kórokozók böngészés közben kerülnek a számítógépekre.

Mórocz Zsolt

A NOD32 antivírusrendszer gyártója által most közzétett statisztika a megszokott toplistáktól eltérően nem csupán az elektronikus levelekhez csatolva terjedő kórokozókat állítja gyakorisági sorrendbe, hanem azokat is, melyek http-protokollon keresz- tül, böngészés közben kerülnek a felhasználók számítógépeire. A jelentés elkészítését az Eset által alkalmazott egyedi technológia, a ThreatSense.Net tette lehetővé, ami nemcsak a NOD32 antivírus-rendszer által védett ingyenes levelezőrendszerek, hanem a felhasználók egyéni számítógépei által szolgáltatott adatokat is folyamatosan összegyűjti. Mindennek köszönhetően világosan látszik, hogy napjainkban a legtöbb fertőzés egyszerű böngészés közben kerül a számítógépekre. A listát jelenleg vezető trójai, a Swizzor a 2006 júniusában előforduló fertőzések 6,42 százalékáért felelős. A kórokozó régóta ismert az internetezők előtt, de mutációs képessége segítségével ma is aktívan szaporodik. Mivel a kártevő két-három percenként - kisebb változtatásokat végezve - újragenerálja magát a fertőzött rendszeren, elméletileg lehetséges az is, hogy minden számítógépet a trójai egy új variánsa támadjon meg. Így a kártevőnek jelenleg már több mint 30 ezer különböző változata ismert. Szintén a Swizzor érdekességei közé tartozik, hogy ez a trójai nemcsak e-mailekhez csatolva terjed, hanem a megfelelően módosított weboldalak meglátogatása során is - észrevétlenül - települhet a felhasználók számítógépeire. Így a mutálódó vírusok ismét rávilágítanak arra a tényre, hogy csak a heurisztikus - vagyis az előzőleg ismeretlen kórokozókat felismerő - védelemmel is rendelkező antivírusrendszerek képesek hatékony védelmet nyújtani.A képzeletbeli dobogóra a Swizzor mellett a Brontok.B nevű féreg került fel másodikként, ami egy kiskapu létesítésével teszi lehetővé a támadó számára a fertőzött rendszerbe való bejutást. Harmadik helyen a szintén már jól ismert Netsky.Q végzett, mely az egyik legelterjedtebb kártékony program a vírusok történelmében, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy a közeljövőben eltűnne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!