Gazdaság

2009.01.28. 03:29

Kétségtelenül eredeti! - Fogyasztóvédelmi akció

<b>Székesfehérvár</b> - Az év végi ünnepek előtt és alatt sem pihentek a régió operatív adóellenőrei. November 20-ától a Csillagszóró II elnevezésű nagyszabású fogyasztóvédelmi ellenőrzési akció zajlott 10 ellenőrző hatóság részvételével.

Varga Ibolya

Szalainé Molnár Erika, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága operatív ellenőrzési főosztályának vezetője tájékoztatása szerint az adóellenőrök próbavásárlások, próbafogyasztások, próbaszolgáltatások igénybevételével ellenőrizték a nyugtaadást. 

Vizsgálták a foglalkoztatottak bejelentése szabályszerűségét, valamint a forgalmazott áruk eredetét. 

Az ellenőrzéseket hétköznap minden napszakban, szombatokon, ezüst- és aranyvasárnap, valamint hétvégén éjszaka is végezték. 

Kiemelt figyelmet fordítottak a téli szezonális termékekre, a télapós árukra, édességekre, a karácsonyi készülődésre jellemző termékekre, ajándéktárgyakra, december utolsó napjaiban pedig a pirotechnikai árukat, szilveszteri trombitát, szerpentint, álarcot, konfettit értékesítő adózókra. 

Az akció elrendelésének megfelelően autóalkatrész-kereskedőknél és nemesfém-kereskedőknél is megjelentek, jégoldót, hóláncot, ezüst ékszert vettek. 

A kereskedelemben, a vendéglátásban, a hulladékke-reskedelemmel foglalkozó adózók telephelyén, valamint építkezéseken végzett foglalkoztatói ellenőrzések 23,7 százaléka tárta fel be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatását. 

A megállapításokra többnyire az alkalmi munkavállalói könyv hiánya, illetve az aznapi bejegyzés el- mulasztása miatt került sor. 

A forgalmazott áruk eredetét valamennyi ellenőrzés alá vont adózó igazolta. Az ellenőrzések zökkenőmentesen zajlottak, de néhány érdekes eset azért előfordult. Próbaszolgáltatás igénybevétele alkalmával az adóellenőrök két darab kung-fu-diploma bekeretezését rendelték meg egy üzletben. 

Az ellenérték kifizetésekor a szolgáltatást végző vállalkozást képviselő hölgy annyira rácsodálkozott az angol nyelvű, fényképpel ellátott, legmagasabb mesteri fokozatot kiérdemelt diplomákra, hogy nyugtát elfelejtett kibocsátani. Az adóellenőrök bemutatkozását követően még tovább érdeklődött: 

- A diploma megszerzése jogosít-e oktatásra? Az adóellenőrök megkönnyebbülve vették tudomásul, hogy a nyugtaadás elmulasztása nem különösebben viselte meg a vállalkozás képviselőjét, hiszen a bemutatkozást követően is a kung-fu érdekelte leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!