Gazdaság

2009.01.09. 03:28

Mindenben romló helyzet

<b>Megyei körkép</b> - A tavalyi év novemberében Veszprém megyében emelkedett a legnagyobb mértékben a regisztrált álláskeresők száma, amely így már meghaladta a 15 ezret.

Tremmer Tamás

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2008. november végén a közép-dunántúli régióban 38 656 volt a nyilvántartott álláskeresők száma, mely az egy évvel ezelőttinél 15,9 százalékkal (5317-tel) több.

A növekedés mértéke az ország hét régiója közül itt volt a legnagyobb. A regiszterben lévők száma Fejér me- gyében 2188-cal, Veszprém megyében 1771-gyel, Komárom-Esztergom megyében pedig 1358-cal magasabb, mint amennyi 2007 novemberében volt. 

A közép-dunántúli régión belül a legkevesebb állástalant (8427) továbbra is Komárom-Esztergom megye kirendeltségei tartják nyilván, a Fejér megyei létszám 15 124, míg a Veszprém megyei 15105.

A közép-dunántúli régió három megyéje közül Veszprém megyében a legnagyobb (11,7 százalékos) az emelkedés mértéke. A novemberi zárónapon összesen 15105-en szerepeltek a nyilvántartásában. 

A regiszterben lévők száma és a növekedés dinamikája egyaránt lényegesen magasabb a novemberben szokásosnál. (Az eltelt tíz évben novemberben még nem emelkedett 15 ezer fölé a nyilvántartott állásnélküliek száma, ez általában inkább az év eleji csúcsidőszakban - január és február hónapokban - jellemző adat.)

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított megyei aránya a tavalyi év novemberének a végén 8,9 százalékot ért el, mely az egy évvel ezelőtti értéknél és a múlt havinál egyaránt 0,9 százalékponttal magasabb. 

A nyilvántartott álláskeresőknek a munkavállalási korú népességhez viszonyított Veszprém megyei aránya november végén 6,2 százalék volt, ami 0,8 százalékkal több, mint amennyi egy esztendővel korábban volt.

A regiszterben lévők számaés a növekedés damikájamagasabb a szokásosnál

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!