Gazdaság

2009.01.22. 03:28

Támogatás is járhat válságcsökkentésre

<b>Megyei körkép</b> - Vissza nem térítendő munkahelymegőrző támogatásra pályázhatnak hazai vállalatok, ha vállalják, akár rövidített munkaidőben is, de tovább foglalkoztatják dolgozóikat.

Tremmer Tamás

A Tukacs István, a válságövezetek kezelésével megbízott kormánybiztos bejelentése nyomán napvilágot látott Megőrzés programra hatmilliárd forint áll rendelkezésre a Munkaerő-piaci Alapban, a vállalatok január 23-tól az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz nyújthatnak majd be pályázatot. 

A főként kis- és közepes vállalkozásokra szabott pályázatokon azok a munkáltatók igényelhetnek majd támogatást, bérkiegészítést, akik kötelezettséget vállalnak a program alatt arra, hogy vagy teljes, vagy rövidített munkaidőben, de tovább foglalkoztatják meglévő dolgozóikat.

A rövidített munkaidős pályázat lehetőséget ad arra, hogy a kieső munkaidőben a munkáltató képzéseket indítson - ebben az esetben a támogatási feltételek még kedvezőbbek is lehetnek. A pályázat feltétele, hogy az adott cég igazolja: a gazdasági válság miatt került nehéz foglalkoztatási helyzetbe, de vannak kilátásai arra, hogy ez a helyzet átmeneti. 

A rövidített munkaidő, akár a négynapos munkahét bevezetésére ma is vannak jogszerű lehetőségek, de minden esetben meg kell állapodni róla a dolgozóval. Be lehet vezetni a rövidített munkaidőt, ha ezt a dolgozóval kötött megállapodás és a munkajogi előírások megengedik. 

Lehetőség van rá, hogy a dolgozónak a teljes bérét fizesse a cég a rövidített munkaidőre, de arra is, hogy a munkaidőkeretet átcsoportosítsa vagy kevesebbet adjon e részre. Mden esetben meg kell állapodni róla a dolgozóval

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!