Gazdaság

2009.02.02. 03:29

Ismét pályázhatnak csekkre a rászorulók

<b>Veszprém</b> - Február elsejétől ismét pályázhatnak üdülési csekkre a rászoruló nyugdíjasok, többgyermekes munkavállalók, fogyatékkal élők, szakmunkástanulók. A négy pályázatra a keret 2,5 milliárd forint.

Kiss Nikolett

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) célja a munkavállalók, szövetkezeti tagok, valamint családtagjaik, a nyugdíjasok és más önálló jövedelemmel nem rendelkezők szociális célú kedvezményes üdültetésének elősegítése. 

Az alapítvány évről évre egyre nagyobb forrást biztosít saját gazdálkodásának eredményéből a szociálisan hátrányos helyzetben élők üdülési támogatására. 

Ebben az évben az önrésszel együtt 2,5 milliárd forint összegű üdülési csekkhez juthatnak pályázati úton az alacsony jövedelmű nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, legalább két gyermeket nevelő munkavállalók és a szakiskolai tanulók.

Mint azt Hammer Teréztől, az alapítvány titkárától megtudtuk: a feltételek nem változtak a tavalyihoz képest, azaz aki tavaly pályázott és nyert, az az idén nem, csak jövőre nyújthatja be kérelmét, illetve továbbra is előnyt élveznek a csoportosan beküldött pályázatok. 

Ez azt jelenti, hogy a különböző szervezetek, nyugdíjasklubok, civilek, más klubok szervezésében minimum 20 beküldött kérvény elbírálása folyamatos, azaz az alapítvány nem várja ki az április 15-i végső beküldési határidőt. Míg aki egyénileg küldi be, annak csak a lejárati határidő után kezdik el a bírálatát. A kiírás részleteiről a www.udulesicsekk.hu honlapon lehet tájékozódni.

Az Ezüst nyár nevű kiírásra olyan 62. életévüket betöltött személyek pályáz- hatnak, akiknek havi teljes összegű ellátása nem haladja meg a 70 ezer forintot. Tizenötezer forint önrész esetén 40 ezer forint értékű névre szóló csekkhez lehet jutni. A rendelkezésre álló támogatási keret 750 millió forint.

Az Esély a pihenésre című pályázatra 18. életévét betöltött, fogyatékossággal élő személy pályázhat, aki fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, magasabb összegű családi pótlékban részesül és havi jövedelme összesen nem haladja meg a 75 ezer forintot. 

A pályázaton egy személy önállóan vagy kísérővel is pályázhat. A pályázó 40, a kísérő 20 ezer forint üdülési csekket kaphat 15, illetve 10 ezer önrész megfizetése esetén. Erre 150 millió forintot szán az Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. 

A több gyermeket nevelő munkavállalók a 650 millió forintos Szolidaritás nevű pályázat keretében önmaguknak 15 ezer forint önrész megfizetésével 40, a gyerekeknek ötezer forint önrész ellenében 25 ezer forint értékű csekkért pályázhatnak. Feltétel, hogy legalább kettő, 18. életévét be nem töltött gyermeket neveljen és a havi bruttó kereset ne legyen 100 ezer forintnál több.

A Vakációs programra szakiskolák vagy az érdekükben tevékenykedő civil szervezetek pályázhatnak. A nappali tagozatos tanulók ötezer fort megfizetésével 25 ezer forint értékű csekket kaphatnak. A rendelkezésre álló keret 100 millió forint.

A pályázatokat április 15-ig kell eljuttatni az alapítványhoz. Az egyénileg beérkezett adatlapokat csak eztán bírálják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!