Gazdaság

2009.02.17. 03:29

Luxusyachtok és ékszerek - Itt nem is látszik a válság

<b>Budapest</b> - Összesen tizennyolcezer látogatót fogadott a vasárnapig nyitva tartó Budapest Boat Show, Golf Expo, Karaván Szalon és Karát kiállítás. Elkelt több vitorlás, de a Boat Show legújabb és legdrágább, mintegy 250 millió forintos, 47 láb hosszú luxusjachtja is.

Kiss Nikolett

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a budapesti vásárközpontban a nemzetközi hajókiállítást minden eddiginél nagyobb területen, közel tízezer négyzetméteren, 128 kiállító bemutatkozásával. 

Természetesen jelen voltak a Veszprém megyei szolgáltatók, hajóépítők is - főként a Balatonra tervezett vitorlásaikkal.

Átment néhány apró változtatáson a három éve debütált Balaton 295-ös vitorlás - ez is látható volt a füredi Vega Yachtsport Kft. standján. Mint azt Láng Péter ügyvezető elmondta: a Balatonra optimalizálták a tőkesúlyt, ezért jobb lett a hajó viharálló képessége. 

A vitorlás egyébként kedvelt a balatoni hajósok körében, már közel vannak a húsz eladáshoz. Az egy ember által is könnyen vezethető, optimális méretű, komfortos hajóból egyébként egy már az Adrián is hajózik, és most készül egy Hollandiába. 

Láng Péter elmondta: a hajózásban még nem érezhető a gazdasági válság. Akik ugyanis ezt a kedvtelést megengedhetik maguknak, azok kevésbé rosszul reagálnak a gazdasági nehézségekre. A hajóbérlés azonban már más tészta: itt érezhető a visszaesés.

- A vitorlázás szerelmesei próbálják megtartani azt a szokásukat, hogy vitorlázzanak, ám vagy kisebb hajótípusra váltanak, vagy kevesebb ideig bérelik ki a járműveket - osztotta meg tapasztalatait Láng Péter. A cégnél egyébként nyolc-tizennégy hajót építenek általában évente, ezt minden bizonnyal az idén is teljesítik.

Füke Csaba, az almádi Füke Yacht Kft. ügyvezetője is optimista: ilyenkor még nem lehet látni pontosan a szezont, nehéz lenne bármit is pontosan megjósolni. 

A kiállítás után néhány héttel érnek be a rendelések általában. A szakember szerint náluk a vitorlás és elektromos hajók a legkeresettebbek, de bemutattak egy teljesen új motoros hajót, kínai csónakmotort és egy új orrsugár- és farsugárhajtóművet is. 

Fükéék egyébként egy hírességgel is ráerősítettek az eladásra: Szilágyi Tibor színművésszel találkoztunk a standon. A balatoni és a tengeri vitorlázás szerelmese elmondta: mivel ő is az általuk készített hajóval közlekedik a tavon, sőt még egy elektromos csónakot is beszerzett, ezért jött ki a kiállításra Fükéék standjára. 

A nyári napokat Kenesén töltő színésztől azt is megtudtuk: már tengeri vizsgája is van, és ott is vitorláznak gyakran a baráti társaságukkal. A hajón mindenkinek megvan a maga feladata - a művész természetesen a kultúros feladatkört látja el.

Reneszánszukat élik a magyar hajók - osztotta meg tapasztalatait a hajmáskéri Style Jacht Kft. marketingmenedzsere, Scholtz Petronella. Mint elmondta: a magas euró a magyar termék vásárlására ösztönözheti a vevőket. 

A magyar hajóépítők ráadásul nagyon jó minőségben dolgoznak. - A többiekkel együtt mi is kis cégek vagyunk, keveset gyártunk, éppen ezért sokkal nagyobb felelősséggel - mondta. 

A válság náluk sem éreztette hatását: ősszel nagyon sok hajót értékesítettek, és remélik, sikerül tartani az évi 15-ös gyártási darabszámot, de akár elérhetik a 20-at is. A legkeresettebb a Scholtz 22-es és a Sudár regatta típusú hajójuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!