Gazdaság

2009.08.18. 02:29

Még jó bornak is kell ma cégér - Összefogtak a térség termelői és a kamara

Veszprém - Bizonyára több embernek feltűnt, hogy Balatonfüred-Csopak borvidékén új tájékoztató táblákat helyeztek ki a közelmúltban, és bortérkép is megjelent.

Varga Ibolya

A Veszprém Megyei Agrárkamara Veszprém megye egyik történelmi borvidékének, a Balatonfüred-Csopak borvidék borút egyesületeivel, a Balatonvin Borlovagrend Egyesülettel, a Vinitores Tychonienses (Tihanyi Borlovagrend) és Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanácsával karöltve tavaly november 4-én konzorciumot hozott létre A borturizmus fejlődésének elősegítése és a szőlő- és borfajták ismertségének növelése a Balatonfüred-Csopak borvidéken elnevezésű projekt megvalósításának érdekében. 

A program teljes költségvetése 7,7 millió forint, melyre a Veszprém Megyei Agrárkamara vezette konzorcium 5,78 millió forint támogatást nyert el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által meghirdetett A magyar borvidékek/borrégiók és jellegzetes termékeik marketingkommunikációjának, valamint borturisztikai szolgáltatásaik kül- és belpiacra jutásának támogatására elnevezésű felhívásra be-adott nyertes pályázatának köszönhetően. 

A cél a borvidék, valamint jellegzetes szőlő- és borfajtáik ismertségének növelése, a borturizmus fejlődésének elősegítése, borturisztikai szolgáltatások népszerűsítése. 

A júniusi megvalósítást követően már most látszik, hogy a program keretében kihelyezett, borutakat jelző táblarendszerek, útbaigazító táblák, turisztikai térképek betöltik funkciójukat, ami az ide látogató vendégek számának növekedésében is tükröződik már. 

Még nagyon rövid idő telt el a megvalósítás óta, de az eddigi tapasztalatok, visszajelzések további bizakodásra adnak okot - hangzott el az értékelő tanácskozáson. 

Ezen kívül a program keretében lehetőség nyílt a balatonfüredi borheteket népszerűsítő, illetve az idén 25 éves Balatonvin Borlovagrend Egyesületet bemutató nyomdai termékek előállítására is, melyek szintén hatékonyan szolgálják a közös cél megvalósítását, a borvidék ismertségének növelését. 

Az utóbbi időben egyértelműen beigazolódott, nem igaz a régi mondás, hogy a jó bornak nem kell cégér, ezért mindent megtesznek azért, hogy közelebb hozzák ezt a terméket a fogyasztóhoz. 

Így a mostani projekt keretében a borút állomásait jelző táblatérképet adtak ki a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület területéről, a borút állomásait jelző táblatérképet tettek közzé a Csopak és Környéke Borút Egyesület területén. Ezenken kívül a borút állomásait jelző táblatérképet helyeztek ki a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!