Gazdaság

2009.09.17. 02:29

Látszik már fény az alagút végén? Tizenkét pontos követelés a legkisebbek érdekében

Budapest - A súlyos gazdasági válság közepette az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) számba vette azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetik a mikrovállalkozások talpon maradását, a világválság utáni jövő építését.

Tremmer Tamás

Az Iposz a Szolgáltató ipartestületek a régiók gazdasági fejlesztéséért 2007- 2011 című gazdasági programjával és minden rendelkezésére álló eszközzel segíti a mikrovállalkozások talpon maradását, fejlesztését. 

A szövetség meggyőződése ugyanis, hogy a mikro- és kisvállalkozásokban rejlik a gazdaság ereje. A legkisebbek érdekében összeállítottak egy tizenkét pontos követelést, amelyet az Iposz országos elnöksége a XVIII. Magyar kézművesség napját köszöntő szeptemberi ülésén már megtárgyalt.

A dokumentumban többek között követelik olyan új gazdasági stratégia azonnali létrehozását, amely elkülönülten, számszerűségének és gazdasági súlyának megfelelően kezeli a családi és mikrovállalkozásokat. 

Az Iposz szerint a tíz alkalmazott alatti vállalkozások adatainak teljes körű gyűjtése és évenkénti értékelése alapvető fontosságú. Az európai és magyar támogatási források biztosítása létkérdés a mikro- és kisvállalkozásoknak, összhangban a nemzeti össztermék előállításában és a foglalkoztatásban betöltött gazdasági súlyuk nagyságrendjével. 

Szükségszerű a mikrovállalkozások számára testreszabott , külön támogatási és fejlesztési projektek kiírása, a vissza nem térítendő támogatások bővítése igen időszerű. 

Az önkéntes tagságú gazdasági és szakmai szervezetekre építetten az összes statisztikai kistérségben működő szolgáltatások sokaságát kell létrehozni a mikro- és kisvállalkozások számára.

A kicsiket jobban figyelembe vevő törvény-, rendeletalkotási és módosítási folyamatra van szükség egy kiszámítható, rendszeres szakmaiságra épülő társadalmi párbeszéd alapján. 

Véleményüket gazdasági és statisztikai nagyságrendjük alapján be kell építeni a törvényi és rendeletalkotási folyamatba. A szakképzés a családi és mikrovállalkozások egyik legfontosabb eszköze, vagyis szakképzéssel és szolgáltatásokkal igen sokat lehet tenni a gazdasági válság negatív hatásai ellen. Az elnökség felsorolta azokat a feladatokat is, amelyek megoldásába be akarnak kapcsolódni. 

A dokumentum a mikro- és kisvállalkozások talpon maradását, versenyképességük fejlesztését, a foglalkoztatás bővítését, az ipartestületek szolgáltató funkciójának megerősítését, a túlélés mellett a felzárkózást segítő javaslatokat rögzít. 

A kkv-k - benne a mikrovállalkozások - szerepe a gazdaságban és a társadalomban felértékelődik. Ezért hathatós intézkedésekre van szükség ennek a középosztályi rétegnek a védelme, segítése, támogatása érdekében - fogalmaztak a követeléscsomagban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!