Gazdaság

2009.10.27. 20:12

Alig mozdul a gabonapiac - Kedvezett a csapadék az őszi mezőgazdasági munkáknak

Veszprém - Részletesen áttekintette az őszi mezőgazdasági munkák állását, a gondokat és az eredményeket a megyei betakarítási koordinációs bizottság.

Varga Ibolya

A tanácskozást Szücs Ferenc, a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága első számú vezetője tartotta kézben. A megyei összképről elmondta: a napraforgó, szója, burgonya és a szőlő betakarítása befejeződött, a kukoricaföldeken is szépen halad a munka, bár a gazdálkodók szeretnék kihasználni a nap és a szél szárító hatását, hogy minél kevesebb mesterséges energia fogyjon. A cukkorrépát az egyetlen működő kaposvári cukorgyár igényeinek megfelelően szedik fel. Napraforgóból 8194 hektárnyit takarítottak be, a termésátlag megközelíti a hektáronkénti két tonnát. Szója kisebb területen, mindössze 878 hektáron van a megyében, ez idén hektáronként kicsivel több mint két tonna termett. Burgonyából 528 hektárunk volt, az átlaghozam hektáronként 228 mázsa. Kukoricából csaknem 24 ezer hektár van a szemesterményre, ami úgy jött össze, hogy a silónak szánt növények egy része is magot érlelhet. A szőlő minősége az idén kiváló, a mennyisége mintegy a harmadával kevesebb a szokásosnál, a felvásárlási árak pedig évtizedekkel korábbi szintet idéznek.

A vetéssel is a legvégén járnak már a gazdálkodók. A repce területe növekszik, már meghaladja a 15 ezer hektárt a megyében. Őszi árpát 7803, búzát 31059, rozsot 1657, tritikálét 7629 hektáron vetnek ebben az évben. Az ősziek alá 64270 hektáron végeztek magágy-előkészítést és összesen 57834 hektáron terveznek mélyszántást. A vetési hajlandóságot befolyásolta, hogy a gabonapiac még mindig nem akar mozdulni és az állatállomány létszáma is folyamatosan csökken.

Országosan a kukorica több mint fele került eddig a magtárakba, lényegében vége a napraforgó, a szója és a burgonya betakarításának. A cukorrépa bő 60 százalékát szedték fel a földből. A vetési munkákkal is jól haladnak. A gabona piacán némi élénkülés és minimális árnövekedés figyelhető meg, miközben kiderült, hogy az idén betakarított gabonamennyiségnél csak egyszer  tavaly  arattak többet a Földön , derült ki a Magyar Agrárkamara szakmai beszámolójából. A kukoricából betakarított terület termésátlaga hektáronként 6,35 tonna, míg Dunántúlon ez 7,2 tonna hektáronként, addig az Alföldön csak hektáronként 5,6 tonna az átlagtermés, Észak-Magyarországon pedig 5,8 tonna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!