Gazdaság

2009.10.20. 10:06

Bajnai-interjú a Le Figaróban

Párizs - A gazdasági válságkezelésről és a pécsi vízmű ügyéről beszélt Bajnai Gordon a Le Figaro című napilapban kedden megjelent interjúban. A konzervatív francia újság előző napi párizsi látogatása kapcsán kérdezte a miniszterelnököt.

MTI


Bajnai Gordon a lapnak kifejtette: azért kellett elindítani az utóbbi tíz évben halogatott reformokat, mert a válság kezdete óta Magyarországon 100 ezer munkahely szűnt meg.

Az ország számára elsősorban az lett volna veszélyes, ha nem fegyelmezett gazdaságpolitikát folytat és nem teljesíti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval kötött megállapodásokat - hangsúlyozta a miniszterelnök.
   
Emlékeztetett arra, hogy múlt év októbere és április között a forint jelentősen vesztett értékéből, s ez az egész ország számára kockázatot jelentett, miután 1,7 millió magyar rendelkezik devizahitellel.

Jelenleg Magyarország azonban már a konszolidáció útján van: a forint fél év alatt 15 százalékot erősödött, a GDP-arányos államháztartási hiánycél 2009-re 3,9, jövőre pedig 3,8 százalék.

Az elemzők 2011-től 3-4 százalékos gazdasági növekedést jeleznek előre, amely lehetővé tette a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentést 7 százalékra.
   
A miniszterelnök kitért arra, hogy a magyar bankrendszer - amely nyolcvan százalékban nemzetközi pénzintézetek ellenőrzése alá tartozik - szilárdnak mutatkozott, s nem kapott olyan támogatást, mint a brit vagy a francia bankok.

Az egyetlen gondot a devizahitelek jelentették, de a forint stabilizálására megtett erőfeszítéseknek köszönhetően a kockázat mára jóval kisebb lett - tette hozzá. 
   
A pécsi vízmű körül kialakult vita kapcsán Bajnai Gordon megjegyezte, hogy elsősorban egy ellenzéki irányítású önkormányzat és a Suez csoport közötti ügyről van szó, s a magyar kormánynak nincsenek közvetlen eszközei beavatkozni abba.

A miniszterelnök megismételte a lapban, hogy az önkormányzat vízközművel kapcsolatos eljárása jogi szempontból aggályos, viselkedésére nézve otromba, következményeit tekintve pedig az egész ország számára veszélyes precedenst teremt.
   
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország sokat köszönhet a francia befektetőknek, akik 60 ezer munkahelyet teremtettek az országban, valamint megerősítette a Le Figarónak: közvetítést ajánlott a felek között a pécsi ügyben, mert Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ez a sajnálatos ügy rossz fényt vessen az ország imázsára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!