Gazdaság

2009.10.22. 02:29

Kevesebb lett a munkaalkalom - Szeptemberben több éve jellemző a pályakezdő fiatalok fokozott jelenléte

Megyei körkép - Veszprém megye munkaerő-piacán továbbra is fokozottan érvényesülnek a gazdasági válsággal összefüggő kedvezőtlen tendenciák.

Tremmer Tamás

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint Veszprém megyében az idei szeptemberi zárónapig kissé növekedett a regiszterben lévők száma.

A kilenc megyei foglalkoztatási körzet összességében 189-cel több állástalant (20919-et) tartott nyilván, mint a múlt hónapban. A regisztrált állástalanok számának szeptemberi növekedése a megyében szokásos jelenség.

A pályakezdő fiatalok fokozott beáramlása évek óta jellemző. Számuk a Veszprém megyei kirendeltségek nyilvántartási rendszerében rendszerint az év kilencedik hónapjában tetőzik, melyhez hozzájárul - a szezonális munkák befejeződésével - a nem pályakezdő álláskeresők visszajelentkezése is.

Az álláskeresők megyei összesített állományának szeptemberi nagyságrendje is kiugróan magas, és februártól 20 ezer felett van.

A szeptemberi adat a tavalyi azonos havinak (13217) az 1,6-szerese.Veszprém megyében az eltelt egy hónapban 0,9 százalékos emelkedés következett be.

A közép-dunántúli régió három megyéje közül a második legtöbb állásnélküli itt szerepelt a regiszterben. Az egy év alatt bekövetkezett emelkedés nagyságrendje a közép-dunántúli régió mindhárom megyéjében jelentős, Veszprém megyében 7702-vel nőtt a nyilvántartott állástalanok száma.

Az év kilencedik hónapjában a megyében ezt megelőzően 20 ezer feletti értéket 1992-ben és 1993-ban tartottak nyilván.

Az egy év alatt bekövetkezett növekedés mértéke (58,3 százalékos) a 19 megye és a főváros csökkenő számsorában a hatodik legmagasabb.

Szomorú, ha egy végzett fiatal első útja nem a munkahelyre, hanem a munkaügyi kirendeltségre vezet. A szeptemberi zárónapon a közép-dunántúli régióban 5089 volt a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma, ami nyolc százalékkal több, mint a múlt hónapban.

Országosan ugyanakkor csak 2,8 százalékkal növekedett a regisztrált fiatalok száma. A régió három megyéje közül a második legtöbb fiatal állástalant (1941-et) Veszprém megye kilenc kirendeltsége tartotta nyilván.

A regisztrált álláskeresők arányának alakulására az ÁFSZ relatív mutatókat használ. A fő mutató, a nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított megyei aránya szeptemberben 12,6 százalékot ért el, ami az egy évvel ezelőtti értéknél 4,8 százalékponttal, a múlt havinál pedig 0,1 százalékponttal magasabb.

A főváros és a 19 megye növekvő rangsorában szeptemberben Veszprém megye a 8. helyen áll. A másik relatív mutató, a nyilvántartott álláskeresőknek a munkavállalási korú népességhez viszonyított Veszprém megyei aránya szeptember végén 8,5 százalék volt az egy évvel ezelőtti 5,4 százalékhoz képest.

A megye mérőszáma a közép-dunántúli régió átlagánál 0,7 százalékponttal, az országos értéknél pedig 0,1 százalékponttal nagyobb. A megyei álláskeresők 18,8 százaléka (3926-an) a tartósan nyilvántartottak (folyamatosan, egy évnél hosszabb ideje elhelyezkedni nem tudók) közé sorolható.

Szeptemberben a megyében az állástalanok 42,9 százaléka (8968-an) az ÁFSZ által megállapított ellátások valamelyikére volt jogosult, közülük 6660 embernek álláskeresési járadékot állapítottak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!