Gazdaság

2009.10.05. 13:02

Minden téren visszaesés

Megyei körkép - Veszprém megye gazdasági teljesítményét nagymértékben és hátrányosan befolyásolta a globális méretű pénzügyi és gazdasági válság - ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága elemzéséből, amelyet a Top 100 kiadvány számára készítettek.

Tremmer Tamás

Az idei első félévében a legalább 50 alkalmazottat foglalkoztató magyarországi ipari vállalkozások termelése legnagyobb mértékben (36,5 százalékkal) Veszprém megyében csökkent.

A megyei székhelyű ipari szervezetek az év első felében 185 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, 128 milliárd forintnyi terméket és szolgáltatást exportáltak, belföldi értékesítésük pedig megközelítette az 58 milliárd forintot. Mind a külföldi, mind a hazai kereslet erőteljesen visszaesett a félév során.

A megye ipari termelésének csaknem teljes egészét a feldolgozóipar kibocsátása adja, ezen belül a két legnagyobb súlyú ágazatcsoport - járműipar; fémalapanyagok-, fémfeldolgozási termékek gyártása - teljesítménye átlagosan 36 százalékkal esett vissza az előző év első hat hónapjához képest.

Hasonló mértékben csökkent a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termékek, valamint a villamos berendezések termelése is, míg az élelmiszerek termelési volumene ennél kevésbé, 15 százalékkal maradt el a 2008. első félévitől.

A feldolgozóipari termékek 71 százaléka (128 milliárd forint) került külföldre, ennek közel 60 százalékát a gépipar (ezen belül négytizedét a járműgyártás) produktumai adták. A feldolgozóipar 34,6 százalékkal kevesebb árbevételt ért el a külpiacokon, mint a 2008. január-júniusi időszakban.

Ágazatcsoportjain belül a vegyi termékek kivitele csaknem a felére (9,4 milliárd forintra) csökkent, elsősorban a műtrágyagyártás és - értékesítés nehézségei miatt.


Az idei első félévében a legalább 50 alkalmazottat foglalkoztató magyarországi ipari vállalkozások termelése legnagyobb mértékben Veszprém megyében csökkent
(Fotó: Gáspár Gábor)

A feldolgozóipari átlagnál valamivel kisebb veszteség érte a gépek, gépi berendezések gyártóit, a járműipart és az élelmiszeripart, de az export-árbevétel ezekben az ágazatokban is egyharmadával-egynegyedével visszaesett a félév során (az élelmiszergyártáson belül a húsipari export ennél nagyobb mértékben, közel háromnegyedével zuhant).

A feldolgozóipar első félévi, 51 milliárd forint értékű belföldi árbevétele 40 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ágazatcsoportjain belül több mint a felével csökkent a kereslet a vegyi-, és a járműipari termékek iránt.

Az első negyedévhez képest április és június között növekedett ugyan a belföldi értékesítések közel negyedét kitevő élelmiszerek, és a további 19 százalékát jelentő gumi-, műanyag, nemfém ásványi termékek eladási volumene, a többi ágazat értékesítési lehetőségei viszont szűkültek, vagy a második negyedévre a stagnáás volt jellemző.

A Veszprém megyei, legalább 50 fős ipari szervezetek átlaglétszáma 18,1 százalékkal (21 ezerről 17 ezerre) csökkent 2008. első félévéhez képest.

A járműiparban a foglalkoztatottak negyedétől, az élelmiszeriparban, valamint a gumi, műanyag és nemfém ásványi termékek gyártása ágazatban az ötödétől váltak meg a munkáltatók, a vegyi termékek gyártását végző vállalkozások ugyanakkor átlagosan 14 százalékkal magasabb alkalmazotti létszámmal működtek, mint 2008. első félévében.

Az összes foglalkoztatott csaknem négytizedét a gépiparban - a járműgyártásban, a gépek, gépi berendezések és villamos berendezések gyártásánál - alkalmazták.

A Veszprém megyei székhelyű gazdasági szervezetek az év első felében 22,4 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, 11,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A megyei székhelyű, négynél többet foglalkoztató építőipari vállalkozások termelési értéke 11,4 milliárd forint volt. Az építőiparban alkalmazásban állók létszámának 19,2 százalékos csökkenése mellett a termelés összehasonlító áron 14,4 százalékkal lett kevesebb, mint az előző évben.

A megye kereskedelmi szálláshelyein 2009. első hét hónapjában 277 ezer vendég 865 ezer vendégéjszakát töltött el; a vendégforgalom 9 százalékkal, a vendégéjszakák száma 11 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A vendégek mindössze negyede érkezett külföldről, számuk az egy évvel korábbihoz képest csaknem 20 százalékkal csökkent. A 211 ezret kitevő belföldi vendégforgalom öt százalékkal kevesebb, mint a 2008. január-júliusi időszakban, de az általuk igénybevett 548 ezer vendégéjszaka 1,5 százalékos növekedést mutat.

A szálláshelyek összesen 6 783 millió forint bruttó árbevételt értek el, amelynek hattizede szállásdíjból származott. A bevételek folyó áron 16-, ezen belül a szállásdíjból származók hét százalékkal csökkentek a 2008. január-júliusi időszakban realizálthoz képest.

A megye szállásférőhely-kapacitásának 85 százaléka a Balaton üdülőkörzetben található, ahol július végén 47 szálloda (ezen belül 2-2 gyógy- és wellness-szálloda), 77 panzió és üdülőház, 17 kemping, valamint 23 turista- és ifjúsági szálló működött.

Az év első hét hónapjában a megyébe érkező vendégek 80 százaléka a Balaton környékén szállt meg. Az üdülőkörzet vendégforgalma 11 százalékkal, vendégéjszakáinak száma pedig 13 százalékkal visszaesett, elsősorban a külföldi vendégek jelentősen csökkenő száma miatt.

Németországból a tavalyihoz képest 17 százalékkal kevesebben érkeztek, emellett az osztrák és a dán vendégek száma is nagymértékben, egynegyedével fogyatkozott. A külföldi vendégek átlagosan 5,1-, a belföldiek csupán 2,7 éjszakára maradtak a Balatonnál.

2009. június 30-án 54 362 gazdasági szervezetet regisztráltak a megyében, az egy évvel korábbinál kettő százalékkal többet. Ezen belül a társas vállalkozások köre 2,8-, az egyénieké 1,9 százalékkal bővült.

A 13705 társas vállalkozás közül a legnagyobb hányadot (52 százalékot) képviselő korlátolt felelősségű társaságok száma kilenc-, a részvénytársaságoké 2,7 százalékkal gyarapodott, ugyanakkor több mint egyötöddel csökkent a regisztrációban szereplő szövetkezetek száma és 3,6 százalékkal kevesebb a betéti társaság is.

A bejegyzett vállalkozásokon belül az egyéni vállalkozások (36456) 72,7 százalékot képviseltek, közülük minden második rendelkezett vállalkozói igazolvánnyal. Az egy évvel korábbihoz képest a csak adószámmal rendelkezők száma nőtt jelentősen, míg a vállalkozói igazolvánnyal rendelkezőké 5,5 százalékkal csökkent.

Veszprém megyében, 2009. első félévében a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél együttesen 71951-en álltak alkalmazásban, tizedével kevesebben, mint egy évvel korábban.

Az alkalmazottak mintegy kétharmadát foglalkoztató versenyszférában 14,2 százalékkal, a költségvetési intézményekben pedig 3,2 százalékkal csökkent a létszám. A vállalkozásoknál a teljes munkaidős alkalmazottak száma a tavalyinak csupán négyötöde, a részmunkaidőben foglalkoztatottaké pedig több mint másfélszerese.

A KSH munkaerő felmérése szerint a félév végén a megyei munkanélküliségi ráta 9,5 százalék, ami az országosnál 0,1 százalékponttal alacsonyabb, a régió átlagánál pedig 1,0 százalékponttal magasabb.

Veszprém megyében a második negyedév végén nyilvántartott álláskeresők száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint kétharmadával növekedett és az időszak végén 20,7 ezer fő volt. A bejelentett betölthető álláshelyek száma az időszak végén 414 volt, az egy évvel korábbinak csupán kétötöde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!