Gazdaság

2009.10.29. 16:00

Novembertől intervenció

Budapest - November elsejétől korlátlan mennyiségben vásárolhat fel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) intervencióra felajánlott búzát és árpát.

Varga Ibolya

Mivel jelenleg a tonnánkénti 27 300 forintos intervenciós ár, ami még növekedhet is, meghaladja a piaci árat,  várhatóan sok termelő él majd a lehetőséggel. A felajánlástól számított négy hónapon belül kell a gazdáknak a beszállítással végezni, és a termények beszállítását követő harminc-harmincöt napon belül fizeti ki az MVH a vételárat.

Idén a termelők finanszírozási problémáira tekintettel, az MVH az átvételi idő radikális csökkentését tervezi. Így, aki november elsején felajánlja, és jó ütemben beszállítja az árut, akár még idén hozzájuthat a vételárhoz. A tavalyi készleteket is fel lehet ajánlani intervencióra, de azok esetében kockázatelemzés miatt, szennyezőanyag vizsgálatot is végez a hivatal.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak egyelőre elegendő raktárkapacitás áll rendelkezésre az intervenció lebonyolítására. További raktárakat, amennyiben tízezer tonnánál nagyobb kapacitásúak, a tulajdonosok is ajánlhatnak fel. A hivatal ezt figyelembe veszi,  igény szerint szerződést köt, de csak a tárolt áru után fizet tárolási díjat, havonta tonnánként 280 forintot.

Felajánlható intervencióra közraktározott áru is, így az intervenciós felvásárlásig a mezőgazdasági termények tulajdonosai közraktározási hitelhez juthatnak, amennyiben tehermentesek. Aki nem tehermentes, az faktorállással oldhatja meg a gondját, mert a faktorálló cégek megelőlegezik a szükséges pénzt. A tényleges intervenciós kifizetés azonban csak akkor történik meg, ha a közraktárjegyet a fizikai áruátvétel után felszabadítják és a közraktárjegyet felmutatják a hivatalnak.

Az előterjesztések alapján körülbelül 400 ezer tonna árpa és 100 ezer tonna búza felvásárlása várható. Jövőre azonban már nem lesz árpafelvásárlás és a búza is csak korlátozott mennyiségben ajánlható majd fel intervencióra. Kukoricát az unió jelenlegi szabályozása szerint egyelőre nem lehet felvásárolni, de a mezőgazdasági kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ha a piaci helyzet drasztikusan romlik, akkor az EU döntésének függvényében kukorica felvásárlásra is lehetőség nyíljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!