Gazdaság

2009.10.25. 08:17

Talpra állunk! Szigorú intézkedések a túlélésért a faipari cégnél

Pápa - Az igen nehéz helyzetük ellenére sikerült megtartani a Bakonyerdő Zrt. hitelességét és fizetőképességét. Mindez közös áldozatvállalást kívánt a kollektíva minden egyes tagjától.

Napló

Szigorú intézkedésekkel nyitott a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, Uzsoky András, amikor pályázat útján április 30-val átvette a társaság irányítását. Szükség is volt ezekre a kemény lépésekre, hiszen a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. belső vizsgálatot kezdeményezett a cégnél, ennek során elődjét, valamint a gazdasági vezetőt menesztették. Uzsoky András elindította a kármentést: feltárták a belső erőforrásaikat, igen szigorú költségtakarékosságot határoztak meg.


A vállalati szervezeti és működési szabályzatot - a tulajdonos egyetértésével - teljesen átstrukturálták, új szemléletet és gondolkodásmódot vezettek be. Sajnos ezzel együtt sem tudták elkerülni a kismértékű létszámleépítést. A korábban kötött, jogilag aggályos szerződéseket újratárgyalták. A házon belülről érkező gazdasági vezérigazgató-helyettes, Gerencsér Ferenc vezetésével új pénzügyi struktúrát építettek fel. Uzsoky András leszögezte: törvényesség, átláthatóság, kiszámíthatóság - ez az alapelvük minden szinten! Munkájukban maximálisan támaszkodhatnak a testületekre, az igazgatóságra és a felügyelőbizottságra. A legutóbb kidolgozott, megtervezett cégmenedzseléssel elindultak a konszolidáció útján, aminek köszönhetően sikerült megtartaniuk a Bakonyerdő Zrt. hitelességét és fizetőképességét. A szigorításokat azonban a kollektíva finanszírozza. A cégnél idén nem volt fizetésemelés, a cafeteriát az év elején befagyasztották. Közös a teherviselés, beleértve minden szintet, összeszorítják a fogukat, hogy a cég továbbra is működjön. Az emberek tartását dicséri a hozzáállásuk, mindent megtesznek a társaság talpra állása érdekében. Talpra is állunk! - nyomatékosított Uzsoky András. Ha gondjaik időközben enyhültek is, továbbra is maradtak. A faipar mélyrepülésben van. A piaci igények jelentős visszaesése miatt a zalahalápi parkettagyárukban hónapok óta csökkentett munkaidőben dolgoznak. Napokon belül hasonló intézkedésekre kényszerülhetnek a franciavágási fűrészüzem esetében. A stratégiai partnereiket - Bakonyi Erőmű, osztrák, német vevők - pedig nagy becsben tartják. Ebben a nehéz helyzetben munkatársaik bizalmára, megértése a továbbiakban is számítanak. Azért dolgoznak, hogy visszaálljon a cég presztízse, az emberek érezzék, jó itt dolgozni. A cafeteriarendszert csökkentett mértékben újraindították. A vezérigazgató arról szintén tájékoztatott, hogy lezárult az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vizsgálata. Az összefoglalóban megállapították, hogy a cég korábbi vezetői a döntéseiket az igazgatóság és a felügyelőbizottság elől titkolták, így ennek tagjait felelősség nem terheli. A menedzsmenttel kapcsolatos személyi konzekvenciákat már korábban levonták. A további személyes felelősség(ek) megállapítása a hatóságra vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!