Gazdaság

2009.10.15. 02:28

Újra pénzt kaphatnak a kezdő gazdálkodók

Veszprém - Ebben az évben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál ismét igényelhető jövedelempótló támogatás fiatal mezőgazdászok indulásához.

Varga Ibolya

A dotáció célja a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapítása, a birtokstruktúra átalakításának előmozdítása, valamint a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú fenntartása.

Az elnyerhető támogatás összege a működtetési időszak negyedik évének végére vállalt üzemméret nagyságától függ, ami 20, 30 vagy 40 ezer eurónak megfelelő összeg forintban. A támogatottaknál a működtetési időszak a kérelmet jóváhagyó határozat jogerőre emelkedését követő évtől számított ötödik naptári év vége.

A támogatást az ügyfél akkor veheti fel, ha a kérelem benyújtásának időpontjában már elmúlt tizennyolc éves, de a negyvenedik életévét még nem töltötte be. A feltételek közé tartozik az is, hogy mint a mezőgazdasági üzem vezetője, első alkalommal kezdjen gazdálkodni, rendelkezzen az előírt végzettséggel, a gazdaság fejlesztésére vonatkozó üzleti és pénzügyi tervvel, amit úgy kell elkészítenie, hogy arra az értékelés során legalább ötven pontot kapjon.

Nem jár támogatás abban az esetben, ha az ügyfél a kérelem benyújtása előtt már igényelt agrár- vagy agrár-vidékfejlesztési célra fordítható pénzt az MVH-nál. Az ezzel kapcsolatos rendelet megnevezi azokat az eseteket, amelyeknél ez a kizáró ok nem áll fent.

Mezőgazdasági üzemet a már támogatásra jogosult ügyfél csak személyesen vezethet a támogatási összeg 90 százalékára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtásától egészen a működtetési időszak végéig.

A mezőgazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként, mint főtevékenységet kell végeznie. Az üzleti terv részét képező kommunikációs tervben vállalt feladatokat, valamint az EUME- (európai mértékegység) méreteket a megadott ütemezésnek megfelelően teljesíteni kell. A támogatási kérelmet október 30-ig lehet benyújtani a hivatal honlapján közzétett formanyomtatványon, az MVH megyei kirendeltségéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!