Gazdaság

2009.10.30. 19:39

Válsághelyzetben is létezik jó befektetés

Budapest - A reálkereset csökken, mindeközben a lakosságnak jóval magasabb arányban kell hiteleket törlesztenie, mint tavaly ilyenkor. Sokan elveszítették állásukat, drágább lett az élet, ami oda vezet, hogy kevesebb az a pénzösszeg, melyet megtakaríthatunk. Ennek ellenére kis pénzzel is érdemes és el lehet kezdeni megtakarítani.

Matolcsy Renáta

Az október 31-ei takarékossági világnap kapcsán Háda Bálinttal, a Quaestor Csoport vezető pénzügyi elemzőjével beszélgettünk.

- Ez így van, a felvezető gondolatok nagyon helyesek. A korábbi, hitelből történő költekezés ma sokak lehetőségeit erősen behatárolja. Mivel a válság elején a bankok tartottak attól, hogy az emberek kiveszik a pénzüket, ezért magasabb kamatot ajánlottak a betétekre, mára ez lejjebb csúszott. A válság hatására már nem az újabb hitelek felvételén van a hangsúly, hanem aki teheti, elkezdett a jövőre gondolva a megtakarításaival és a befektetéseivel komolyabban foglalkozni. Ebben segítség lehet a Quaestor Csoport ingyenes Befektetői Akadémiája, amelyen az idei esztendőben több száz ember tanult a pénzügyekről és a tőzsdézésről. Bár a tanfolyamaink Budapesten vannak, a résztvevők nagy százalékban mégis vidékről érkeznek, az ország legtávolabbi pontjairól is. Az emberek egyre jobban érdeklődnek a pénzügyi lehetőségek iránt, igyekeznek egyre tudatosabb döntéseket hozni. A tanfolyamainkon a kockázatkezeléstől a pénzügyi portfólió felépítésén keresztül jutunk el a tőzsdei kereskedés folyamatainak megismeréséig, ezzel segítve az embereket, hogy tudatosabbak legyenek a pénzügyeikben.

- Mégis, mit ajánl azoknak, akiknek van megtakarításuk és szeretnék fialtatni a pénzüket?

- Ha nagyobb összeggel rendelkezik valaki, érdemes azt darabolni és többféle lehetőséget megragadni. Amennyiben csak egy adott befektetésben gondolkodunk, érdemes hosszabb távra befektetni most, hiszen várható a jegybanki alapkamat további csökkentése, ami a kötvények és a betétek kamatainak csökkenését is magával vonja. Így ha most hosszabb távra, akár több esztendőre fektetünk be, akkor extra hozamra számíthatunk.

- Sokan gondolkodnak úgy, hogy inkább nyugdíjas-éveikre tartalékolnának. Az előtakarékosságról mi a véleménye?

- Az öngondoskodás nagyon helyes és fontos. Ha tehetjük, legyen egy olyan része is nyugdíjcélú befektetéseinknek, amelyet mi magunk tudunk kontrollálni, kiszámíthatóbban kezelni. Ilyen például a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), melyen elhelyezett befektetéseink adómentesek.

- Mi alapján döntsük el, hogy kihez forduljunk, és kitől kaphatunk tanácsot?

- A befektetési szakértők mindenki számára tudnak lehetőséget kínálni, legyen szó mindössze havi öt-tízezer forintról vagy sok millióról. Dönteni végül mindenkinek magának kell.
 
- A vállalkozásoknak milyen tanácsot adna?

- Esetükben leginkább a költségmegtakarítás figyelhető meg: elbocsátások voltak, visszavettek a termelésből. Számukra fontos lehet, hogy befektetéseik egy része maradjon könnyen mozdítható, amihez azonnal hozzá lehet nyúlni, és nem kell (újabb) hitelt felvenniük.

- Milyen gazdasági kilátásokkal számolnak?

- A világválságot próbálják kezelni, de a lehetőségek egyelőre korlátozottak, így csak a tüneteken lehet javítani. Hogy meddig tart a válság, arra különböző előrejelzések vannak. Folyamatos volt a forint erősödése, majd gyengülése, tavasszal pedig választások lesznek. Aki teheti, vegyen euró alapú kötvényt, hosszú távon ez egy stabil pont a megtakarítások között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!