Gazdaság

2009.12.01. 13:13

A csokimikuláson nem fog a válság

Veszprém - Az utóbbi hetekben csokimikulások és karácsonyi édességek uralják a terepet az üzletekben. Akinek nemcsak a jelkép, hanem az íz és a minőség is fontos, annak mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában.

Kiss Nikolett

Nem látszik a válság az ünnepi édességek piacán: a Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint tavaly például 943 tonnányi figurás édességet tettünk a csizmákba, erre minden eddiginél többet, közel 2,7 milliárd forintot költöttünk.

Nem mondunk le az igazi hungarikumnak számító édességről, a szaloncukorról sem, a magyar családok minden évben megközelítőleg 5 és fél ezer tonnányit, azaz családonként mintegy 1,7 kilogrammnyit vásárolna mindezért több mint 6 milliárd forintot hagyunk ott az üzletekben.

Az ünnepi édességek közt a tejcsokoládé a legelterjedtebb alapanyag, részaránya 53 százalék, míg a nugáté 42 százalék. A vegyes és az étcsokoládé részaránya egyaránt 2-3 százalék között mozog. Fontos az is, hogy az utóbbi években hazánkban a figurás édességek és a szaloncukrok választásának közös szempontja a minőség volt: a valódi csokoládéból készült, magas kakaótartalmú Mikulás-, krampusz- és csizmafigurákat, a szaloncukrokból pedig elsősorban a márkás, esztétikus kiszerelésű, állótasakos vagy dobozos kiszerelést választjuk.

Vásárlás előtt érdemes alaposan megnézni a csokoládé télapók címkéjét, milyen összetevőket tartalmaz. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezik a kakaó- és csokoládétermékekről. Ennek megfelelően csokoládé az a termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35 százalék összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 1 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A csokoládétermékekhez felhasználhatóak bizonyos anyagok, de például kakaóvaj növényi zsírok nem. A hozzáadott mennyiség nem haladhatja a megengedett anyagok levonása utáni késztermék mennyiségének 5 százalékát, és nem csökkentheti a termékre minimálisan előírt kakaóvaj- vagy kakaóanyag mennyiségét sem.

No, de nézzük, idén mennyiért vásárolhatunk édességeket az óriási választékból! Kakaós tejbevonó masszából készült negyven grammos Télapót már 74 forintért kapunk, márkásabb tejcsokiból készült változata dupla ennyibe kerül. Ötvenöt grammos, robbanócukorral megspékelt csokitélapó 240 forint körül kapható, az ennél öt grammal hízottabb társa igazán minőségi csokiból 350 forint. Száz grammos Mikulás ropogós kekszes csokiból 400 forintnál is több, színes cukorkákkal töltött rénszarvas ennél ötven forinttal drágább.

A cukorbetegeknek sem kell lemondani az édességről: diabetikus Mikulás 15 grammos 120 forint körül kapható. Aki igazán ínyenc, és nem sjanélja a pénzt sem a finomságokra, extra finom svájci csokiból készült figurákat is vehet: egy csomag, ötször tíz grammos télapó vagy angyalka figura majdnem 1400 forint.

Lehet vásárolni komplett Mikulás csomagokat is, szint mindegyik csokoládégyárnak van saját csomagja 420 forinttól kezdve akár 1500 forintig, utóbbinál már szép kis karácsonyi bögre is található az édességek között. Advent kezdetén járunk, még nem késő adventi kalendáriumot sem vásárolni, ezek már 300 forinttól kaphatók. A nagyobb desszertek, amelyek most stílszerűen ünnepi küllemben harang vagy fenyőfa alakú dobozban kaphatók, 550-1700 forintba kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!