Gazdaság

2009.12.01. 14:50

Nem múlik a válság hatása

Megyei körkép - Az év első tíz hónapjában a Közép-dunántúli Régió mindhárom megyéjében érvényesültek a gazdasági válsággal összefüggő kedvezőtlen tendenciák, a munkaerő-kereslet az előző évhez képest számottevően csökkent.

Tremmer Tamás

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megyében 2009 októberében ismét növekedett a regiszterben szereplők száma. A kilenc megyei foglalkoztatási körzetben összességében 179-cel több állástalant (21098-at) tartottak nyilván, mint az elmúlt hónapban.

A regisztrált állásnélküliek számának októberi növekedése szokásos jelenség. A pályakezdők fiatalok szeptemberi beáramlása után e hónaptól a szezonális munkát végző álláskeresők visszajelentkezése a jellemző.

Az álláskeresők megyei összesített állományának októberi nagyságrendje azonban továbbra is kiugróan magas, és a regisztráltak száma 2009 februárjától húszezer feletti. A 2009. októberi adat a 2008. azonos havinak (13527) közel az 1,6-szerese.

A Közép-dunántúli Régió három megyéje közül a második legtöbb állásnélküli (21098) Veszprém megyében van (Fejér megyében 22474 volt a záró létszám). A legkevesebb állástalant (15547-et) Komárom-Esztergom megye kirendeltségei tartották nyilván.

A 12 hónap alatt bekövetkezett emelkedés nagyságrendje a Közép-dunántúli Régió mindhárom megyéjében jelentős, az ország hét régiója közül - Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl után - itt a harmadik legnagyobb (66,3 százalékos).

Az eltelt egy évben Veszprém megyében 7571-gyel, Komárom-Esztergom megyében 7752-vel, Fejér megyében pedig 8255-tel nőtt a nyilvántartott állástalanok száma. Veszprém megyében az év tizedik hónapjában ezt megelőzően 1992-ben és 1993-ban szerepeltek húszezernél többen a nyilvántartásban.

A havonta bejelentett új álláshelyek száma a régió egészében harmadával esett vissza 2008 első tíz hónapjához képest. Veszprém megyében az idén összességében, az előző év azonos időszakához képest, tizedével kevesebb a nyilvántartásban megjelenő új munkaerő-kereslet. Ezen belül 17 százalékkal kevesebb azoknak a munkahelyeknek a száma, ahol támogatás nélkül is alkalmazni szándékoztak megfelelő munkaerőt, míg támogatott álláshelyek száma (ahogy a régió egészében is) mindössze kettő százalékkal esett vissza.

Veszprém megyében szezonálisan jelentős számban adódott ugyan munkalehetőség a Balaton-parti idegenforgalomhoz kapcsolódóan, az építőiparban, illetve rövidebb időszakokra a feldolgozóipar egyes ágazataiban, és sokan kerültek támogatott közfoglalkoztatásba is.

*

A munkaadók többségénél a foglalkoztatott létszám tekintetében stagnálás, illetve létszámleadás volt 2009-ben jellemző.

Emellett szeptember hónaptól már a turisztikai idény vége is érezteti hatását, amely az idényjelleggel foglalkoztatottak területi munkaügyi kirendeltségeken történő folyamatos be-, illetve visszajelentkezését eredményezi.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!